Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk i "På spåret".
1 av 2
Domaren Fredrik Lindström och programledaren Kristian Luuk i "På spåret". Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Johan Olsson.
2 av 2
Johan Olsson. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Skidstjärnan Johan Olsson utmanar i "På spåret"

"Den som vet mer förlitar sig mindre på tur"
3:39 min

Skidstjärnan Johan Olsson från Sundsvall kommer i höst tävla i det populära tv-programmet "På spåret". I laget ingår också deckardrottningen Denise Rudberg.

Bland årets "På spåret"-deltagare märks fjolårssegrarna Kristin Lundell och Johan Hilton och nykomlingar som skidstjärnan Johan Olsson och deckardrottningen Denise Rudberg.

De känner inte varandra utan tussades ihop av SVT.

– Vi har aldrig ens pratat med varandra. Men min tilltro till Johan grundar sig i hans sommarprat som jag tyckte var briljant. Om han är sann sin historia i det sommarpratet så tror jag att vi har goda chanser att komplettera varandra, säger Denise Rudberg.

Det handlar också om att ha tur. 

– Jag har fått frågan "hur vågar du" rätt många gånger nu, så jag börjar nästan få lite kalla fötter, skrattar Johan Olsson, när vi träffar honom innan ett träningspass på Södra berget. 

Är du allmänbildad?

– Ja, alltså, jag tror jag kan lite grann. Men det handlar också om att ha tur. Men samtidigt den som vet mer förlitar sig mindre på att ha tur med frågorna. Så är det ju, konstaterar Johan Olsson. 

Ingen press

Fjolårssegrarna Lundell/Hilton tackade ja då det "tillhör god sed".

– Vi tänkte att man måste väl komma tillbaka och försvara ett år. Sedan hörde vi att man inte var tvungen så då var vi lite sugna på att dra oss tillbaka och njuta av vår pokal men då var det lite för sent, säger Kristin Lundell.

Någon press att vinna igen känner de inte.

– Det skulle man lätt kunna tro men jag känner tvärtom en väldig befrielse över att man slipper prestera det här året, säger Johan Hilton.

Söker revansch

Vinna vill däremot lag Hadley-Kamptz/Lind göra. De vill ha revansch efter finalförlusten.

– Det är ju svårt att svara något annat. Eftersom vi kom näst först sist så är ju först rimligtvis det enda mål vi kan sätta upp, säger Kalle Lind.

Programledare Kristian Luuk och domare Fredrik Lindström, som gör sin nionde säsong tillsammans, ser fram emot en rafflande omgång.

– Det var några som var grymt bra förra året och sedan har vi tre nya par som vi har testat och som har gjort väldigt bra ifrån sig. Plus då att Peter Magnusson och Martina Haag, som är erkänt duktiga sedan tidigare, kommer in i en ny konstellation, säger Fredrik Lindström.

Haag gör comeback

Peter Magnusson har tidigare tävlat med Petra Mede och Martina Haag vann "På spåret" säsongen 2011-2012, då hon tävlade med sin dåvarande make Erik Haag.

Målet är dock inte nödvändigtvis att knipa en ny seger.

– Det viktigaste är inte att vinna utan det är att ha väldigt kul och det kommer vi att ha. Sedan om vi vinner så blir vi ju inte sura, säger Martina Haag.

"På spåret" har premiär i SVT1 den 8 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".