Konstnären Fredrik Wimmercranz
1 av 2
Konstnären Fredrik Wimmercranz Foto: Billy Abraha/SR
konstnären Fredrik Wimmercranz.
2 av 2
Konstnären Fredrik Wimmercranz. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio

Graffiti istället för klotter i Skönsberg

Konstnären Fredrik Wimmercranz: Tre dudes på båtar som verkar ha det gött
3:16 min

Bostadsrättsföreningen Freja i Skönsberg, i Sundsvalls kommun, har haft mycket problem med klotter. Men nu har föreningen tröttnat på att sanera och låter istället konstnären Fredrik Wimmercranz måla graffiti på väggen.

Inge Widén, ordförande för bostadsrättsföreningen, berättar att de under flera års tid har haft problem med klotter på en vägg. Därför har man nu tagit steget att anlita en konstnär för att måla graffiti på väggen. 

– Det har ju sett för jäkligt ut här. Men nu är jag jätteglad över att Fredrik är här och målar för det här kommer nog ingen att kladda på, säger han.  

Du tror att det här kommer att ge effekt?

– Ja, absolut, säger han. 

Bostadsföreningen heter Freja och bostadshuset heter Tor. Det har gjort att nordisk mytologi är temat för Fredrik Wimmercranz konstverk. 

– Nordisk mytologi är ingenting som jag har fördjupat mig i tidigare så det är kul att se hur mitt uttryck blir med ett sådant tema, säger Fredrik Wimmercranz.

Hur skiljer sig det här med det som du vanligtvis brukar göra?

– Vanligtvis grottar jag ner mig i en ateljé. Jag målar för mig själv helt enkelt. Nu står jag här ute och målar, men man glömmer bort folket ganska fort. Sedan målar jag ju mycket mindre när jag är i ateljén, då målar jag inte 25 meters-tavlor. Men det är väldigt roligt att vara här och måla, säger han. 

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".