Gustaf Ohlsson, projektledare Trafikverket
Gustaf Ohlsson, projektledare Trafikverket, hoppas få in massa synpunkter på hur boende rör sig i området längs sträckningen. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Sträckningen av nya dubbelspåret klart

Projektledare: Det blir ungefär en halvering av tiden
2:20 min

Ostkustbanan mellan Stockholm och Sundsvall är hårt belastad och har problem med störningskänslighet och långa restider. Nu har Trafikverket tagit fram ett förslag till sträckning för ett dubbelspår på sträckan mellan Sundsvall och Dingersjö.

Restiden på ostkustbanan mellan Sundsvall och Stockholm har ökat med 40 minuter sedan 2000. Idag tar det 3,5 timme att åka sträckan och för att snabba upp trafiken på sträckan behöver banan byggas om till dubbelspår på hela sträckan, vilket saknas mellan Gävle och Sundsvall. Målet är att komma ner till 2 timmars restid, men det ligger inte inom planerad tid. Men för att förbättra förhållandena på en del av sträckan så planerar man nu att bygga dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall.

– Idag tar det ungefär nio minuter att åka mellan Dingersjö och Sundsvall och när det är klart och utbyggt så tar det fem minuter och femton sekunder så det är ungefär en halvering av tiden, säger Gustav Ohlsson.

Bygget ska dra igång 2024 och planeras vara klart 2028. Och kostnaden beräknas till 1,7 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".