GA kyrkan i Sundsvall, Sundsvalls församling
GA kyrkan i Sundsvall, Sundsvalls församling Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Idag är det kyrkoval – få förväntas rösta

Svenska kyrkan: Utträdena är fler när det är valår
1:13 min

För att rösta i dagens kyrkoval krävs det att man är medlem i svenska kyrkan och har fyllt 16 år. I Härnösands stift är det cirka 230 000 personer som är röstberättigade, men antalet som väljer att rösta förväntas bli få.

Antalet medlemmar som lämnar Svenska kyrkan brukar vara fler när det är valår, berättar Kajsa Åslin, som är pressekreterare på Härnösands stift.

– Det här tror man beror på att det är mycket uppmärksamhet kring kyrkan. Så människor som har funderat på att gå ur blir påminda om medlemskapet och gör slag i saken, säger hon.

13 procent röstade förra gången 

Senast det var val, år 2013, var det bara drygt 13 procent som röstade i Härnösands stift. Kajsa Åslin tror att valdeltagandet kommer att hamna kring den siffran även denna gång.

– När man tittar över tid så är det inte några stora förändringar kring valdeltagandet, säger hon.

Är det problematiskt att det är så pass få som röstar?

– Ja, det är synd att inte medlemmarna tar chansen att påverka, säger hon. 

Sent ikväll kommer det att finnas ett preliminärt valresultat. Kajsa Åslin tycker att det känns speciellt nu när det är valdag.

– Det är absolut en speciell dag. Jag kommer att vara vaken länge och följa valresultatet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".