Karta Kramfors kommun med legobitar
1 av 3
Idé-legobitar utplacerade på en karta över Kramfors kommun. Foto: Ingrid Engstdt Edfast/Sveriges Radio
Andreas Gylling, samhällsplanerare Kramfors kommun
2 av 3
Andreas Gylling, samhällsplanerare Kramfors kommun och ansvarig för medborgardialogen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Lego, legoklossar på bord, legobitar
3 av 3
Legoklossar ska hjälpa det kreativa tänkandet i Kramfors. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Politikerna och invånarna i Kramfors i medborgardialog inför valet

Samhällsplanerare: Vi börjar med ett helt blankt papper
3:09 min

Med ett år kvar till valet satsar Kramfors kommun på dialog med invånarna, för att ringa in de viktiga frågorna. I en medborgardialog ska förslagen komma från medborgarna till politikerna, och inte tvärtom.

Om ett år är det val och i kommunerna runt om i Västernorrland har förberedelserna börjat. Ett sätt att arbeta för att ta reda på vilka frågor som är viktiga är att ha en medborgardialog, det vill säga, att förslag ska komma från medborgarna, som politikerna får ta ställning till, och inte tvärtom.

– En medborgardialog är ett av de verktyg vi har på kommunen för att lyssna på de som bor och lever i kommunen. Det är de som faktiskt vet bäst hur det fungerar här, säger Andreas Gylling, samhällsplanerare på Kramfors kommun. 

Det är de som faktiskt vet bäst hur det fungerar.

Den första av tre medborgardialoger har genomförts. Den handlade dels om äldreomsorgen, men också om trygghet och närhet till räddningstjänst och polis.

Dialogen är upplagd så att politiker och tjänstemän från kommunen möter allmänheten och tillsammans funderar över bra lösningar.

På det första mötet delades alla in i grupper, som med hjälp av en karta över kommunen och en jättesamling av legobitar fick i uppgift att bygga Kramfors kommun, utifrån äldreomsorg och trygghetsaspekter - utan att ta hänsyn till faktiska kostnader och möjligheter att genomföra planerna.

– Tanken med medborgarldialogen är att jobba så kreativt som möjligt, säger Anders Gylling och lego släpper ju loss kreativiteten. Genom legobitar så kommer man att tänka i nya banor och ser andra möjligheter att spinna vidare på. Samtidigt är legobitar ett väldigt bra sätt att illustrera vad man menar, man kan flytta dem eller lägga till. Det är ett bra sätt för alla runt bordet att vara delaktiga, menar Anders Gylling.

Kommer kommunen att lyssna på idéerna som kommit upp på mötena?

– Ja, hela tanken med de här mötena är att börja från grunden. Vi kunde ha börjat med en plan som vi skickat ut på remiss, nu har vi börjat med ett helt blankt papper.

Nu fortsätter medborgardialogen i Kramfors med fler möten då andra ämnen diskuteras i andra former.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".