Andreas Dahlbom, kommunpolis Södra Ångermanland
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Tvekan att ringa 112 försenar polisens arbete

Kommunpolisen: Människor fastnar i 114 14 och får aldrig tag på polisen
1:19 min

Många vågar inte slå larm genom att ringa larmnumret 112 och fastnar istället i polisens växel.

Polisens ingripanden riskerar att försenas när människor tvekar att ringa larmnumret 112 och istället ringer till polisens växel.

– Det kan vara svårt att som enskild medborgare göra den bedömningen och då är det bättre att polisen gör det, säger Andreas Dahlbom som är kommunpolis Södra Ångermanland.

Tvekan att ringa 112 kan betyda att polisens insatser försenas.

– Då det är ett pågående brott eller när det just har hänt, så väljer en del att ringa 114 14 och då kan man fastna i en del köer och det kan försena vårt arbete.

Märker du som polis att folk tvekar att ringa 112?

– Jag får en del feed-back att de blir frustrerade, fastnar i 114 14 och aldrig får tag på polisen. Sen när de berättar vad det har varit för situation, så är situationen sådan att de egentligen skulle ha ringt 112 och begärt få prata med polisen. Sen hade vi i vår tur fått göra bedömningen om vi ska skicka en resurs direkt, eller om det kan vänta.

Så ni har blivit försinkade för att man ringer 114 14?

– I vissa fall, ja.

Vad beror det på att människor drar sig för att ringa 112?

– Man kan ju känna att det ska ha hänt något extraordinärt när man ringer 112, men det man gör är att man begär att få prata med polisen, därefter pratar man ju inte med 112 längre, utan med polisens ledningscentral.

Ingrid Engstedt Edfast
P4 Västernorrland
Ingrid.engstedt-edfast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".