Kvinna får en tandställning justerad av tandläkare. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Bygden kräver att tandvården blir kvar i Fränsta

"Man kan gott ha is i magen"
3:30 min

Kommuninvånare i Ånge kräver att tandvårdskliniken i Fränsta blir kvar. Igår lämnades närmare 2 500 namnunderskrifter in till politikerna vid en möte.

– Det betyder väldigt mycket. Om du tänker att vi har en kommun på 9 500 invånare och 2 500 har skrivit under en namnlista så är det en väldigt stor andel av Ånge kommuns invånare som har visat vad de tycker i den här frågan, säger Margareta Helander aktiv inom Destination Ljungandalen.

Från landstingsledningen vill man flytta mottagningen till centrala Ånge, bland annat för att man inte lyckas rekrytera nya tandläkare till kommunen. En större klinik i Ånge blir mer attraktiv att arbeta på för tandvårdspersonal, menar man. Men ortsborna protesterar och tycker att landstinget inte gjort tillräckligt för att lösa rekryteringsfrågan.  

– Det är inte självklart att det ökar attraktionskraften, bara för att man gör en mottagning till en fyratandläkarmottagning. Det är nog många andra faktorer som spelar in när man rekryterar tandläkare, säger Margareta Helander.

Det kom fram en hel del idéer. Sen är det en annan sak om politikerna lyssnar på det.

Hur känns det efter mötet?

– Det känns bra. Det var ett välbesökt möte och väldigt många kom till tals och det kom fram en hel del idéer om hur man kan gå vidare i den här frågan. Sedan är det en annan sak om politikerna på landstinget lyssnar på det här, säger Margareta Helander.

Fick ni några besked om vad som kommer att hända nu närmast?

– Det kan jag inte påstå. Men det är väl så att någon form av beslut kommer att fattas under hösten här och vi hoppas att man har lite is i magen och inte har bråttom att fatta ett beslut som kan vara svårt att ta tillbaka sen, utan ta tillbaka det här förslaget och arbeta aktivt med ett rekryteringsförslag istället, säger Margareta Helander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".