Väg 1060
1 av 2
Väg som skapar debatt. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.
Marianne Lundström
2 av 2
Marianne Lundström är en av många som engagerat sig för att få till en säkrare väg i Järved-Bonäset. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Jublet över gång och cykelväg har förbytts i frustration

Boende: Vi måste få trafikverket att påskynda processen
2:52 min

I 30 års tid har boende i Järved-Bonäset i Örnsköldsvik kämpat för en säker gång och cykelväg i området. Nu finns ett beslut men vägbygget börjar tidigast om två år.

Det handlar om väg 1060 och en drygt två kilometer lång vägsträcka. Från Örnsköldsviks centrum och ut till området Järved-Bonäset finns sedan många år en bred och fin gång- och cykelväg. Den sträcker sig en bit in i Bonäset men helt plötsligt finns det bara en asfalterad väg utan vägren. Så ser det ut på en vägsträcka på drygt två kilometer.

Så här skriver Örnsköldsviks kommun på sin hemsida gällande just byggandet av en gång- och cykelväg:

"Nu arbetar projektet med att ta fram en vägplan, en process som tar ungefär 2 år och som utreder markfrågor samt var och hur det ska byggas. Kommunen och Trafikverket ansvarar för olika delar av vägsträckan, se bild nedan. Kommunen ansvarar för vägen som sträcker sig från Kabyssvägen till Norra Skepparvägen, därifrån är det Trafikverket som ansvarar för sträckan fram till Dekarsövägen. Trafikverket genomförde ett samråd mellan juni till sista augusti för den statliga vägsträckan. Gång- och cykelvägen, på sträckan Kabyssvägen till Norra Skepparvägen, finns redan reglerad i gällande detaljplan och utreds och projekteras enligt plan".

Många, både privatpersoner och föreningar, har ägnat tid åt att få till en säker gång- och cykelväg i området. Marianne Lundström från S-föreningen har ägnat många timmar åt skrivelser till både kommunen och Trafikverket. Det har också handlat om att få en sänkt hastighet genom samhället från 70 till 50 km/t. Detta gav resultat för ett tag sedan.

– Vi blev förstås glada över beslutet att det blir en gång- och cykelväg. Men när vi sedan fick höra tidsaspekten förbyttes glädjen i frustration, säger Marianne Lundström.

– Som vägen ser ut nu är den väldigt farlig för främst cyklister. Inte minst barn som ska ta sig ut till fotbollsplanerna härute, fortsätter Marianne Lundström.

Vad händer nu?

– Det är klart att det går att påskynda den här processen, säger Marianne Lundström. Vi måste få trafikverket att prioritera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".