Marianne Hellström, ordförande i Medelpads hemslöjd
Marianne Hellström, ordförande i Medelpads hemslöjd. Foto: P4 Västernorrland, Sveriges Radio

Hemslöjdarna sörjer att närmaste butiken finns i Umeå

"Slit och släng är mer och mer ute"
3:33 min

Marianne Hellström är ordförande i Medelpads hemslöjd. Länet tappade nyligen sista hemslöjdsbutiken, den i Härnösand, men tron finns ändå på hantverk och återbruk.

Hemslöjd är handens och tankens förmåga ofta enligt gamla traditioner. Men det finns även ett stort mått av återbruk i det hemslöjdarna tillverkar.

– Mer och mer är slit och släng ute. Men samtidigt blir ju produkten dyr när den görs hantverksmässigt, säger Marianne Hellström i P4 Västernorrlands måndagsintervju.

Den kostnaden är inte alltid kunden beredd att ta och därför har hemslöjdsbutikerna i länet försvunnit en efter en. Senast var det butiken i Härnösand som stängde och det betyder att den enda hemslöjdsbutiken i Norrland är den i Umeå.

– Vi ska dessutom snart åka till syfestival i Umeå, säger Marianne Hellström.

Förhoppningen är att med lite nya grepp både hitta fler och nya utövare och kanske även framtida kunder som gärna vill äga något unikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".