Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skyttis
Skyttis IP i Örnsköldsvik där det blir tillfälligt billigare att träna. Foto: Lennart Sundwall/SR. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Både höjda och sänkta hyror för fotbollsklubbarna

Det blir en tillfällig hyressänkning för de fotbollsklubbar som använder konstgräset på Skyttis i Örnsköldsvik. Samtidigt höjs hyran i fotbollshallen.

Nuvarande hyressättning för konstgräsplanen på Skyttis har legat på 707 kronor per timme. Den här kostnaden fick Friska Viljor att lämna anläggningen under sommaren. Klubben hade helt enkelt inte råd med den här kostnaden för sina tre lag och 60 aktiva.

Nu föreslås att den här timkostnaden sänks till 499 kronor per timme. En hyressänkning med knappt 30 procent. Något som kultur och fritidsnämnden tar beslut om under onsdagseftermiddagen.

– Vi ska prata om den nya föreslagna taxan för att se om vi har råd med den, säger Martin Björklund, sekreterare i Friska Viljor.

Björklund hänvisar till hur andra kommuner hanterar hyressättningen. I ett tidigare brev till Örnsköldsviks kommun redovisar Friska Viljor  siffror som visar att Umeå tar ut 319 kronor per timme, Landskrona 260 och Borlänge 400 kronor.

Vid mötet i eftermiddag föreslås en höjning av timpriset för Bosch Rexrothallen. En inomhushall som används framförallt vintertid. Bosch Rexroth med anläggning i Mellansel, hoppar nu av som sponsor och därmed tappar Örnsköldsviks kommun 300.000 kronor i årliga intäkter. Därför föreslås en hyreshöjning från 317 kronor till 349 kronor per timme. Siffror som gäller för den vuxna verksamheten.

Den taxa som bestäms vid mötet idag kommer att gälla i ungefär ett år, berättar Sune Westberg, kultur och fritidschef i Örnsköldsvik.

– Vi håller på med en bred översyn av bidrag och normer när det gäller föreningslivet i Örnsköldsvik. Vi kommer att ta ett beslut nästa höst och därmed kan vi fastställa nya hyresnivåer någongång i början av 2019, säger Westberg till P4 Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".