Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Stor oklarhet om Sidsjö vårdcentral säger nej till nya patienter

Uppdaterat onsdag 20 september 2017 kl 12.33
Publicerat onsdag 20 september 2017 kl 11.57
Skylt Sidsjö vårdcentral Foto Sara Johansson
Sidsjö vårdcentral Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Samma dag som regionfullmäktige skulle besluta om listningsstopp eller inte så meddelar Sidsjö vårdcentral att de inte tar emot några fler patienter. Men efter kritik från Socialdemokraterna har vårdcentralen tagit bort texten och hävdar att det var ett missförstånd.

När frågan skulle tas upp i regionfullmäktige just före lunch så meddelade Jan-Olov Häggström (S) att vårdcentralen på sin hemsida redan beslutat om listningsstopp. Detta är emot reglerna och därför måste man nu utreda om det här är ett avtalsbrott, sa Häggström som därför ville ta bort frågan från regionfullmäktiges bord. Han fick mothugg från KD som anser att frågan ändå måste diskuteras.

Efter att Jan-Olov Häggström (S) kritiserat vårdcentralens beslut har Sidsjö vårdcentral tagit bort meddelandet på sin hemsida, och hävdar att det rörde sig om ett missförstånd. Texten nämner inte längre att man inte kan ta emot nya patienter.

"Begränsad tillgänglighet för nya patienter"

"Vi är glada över de många positiva omdömen vi får från våra patienter. Samtidigt vill vi vara tydliga med att vi i dagsläget inte kan erbjuda nya patienter en fast läkarkontakt som vår ambition är, samt att väntetiderna för vissa typer av besök idag är långa. Vi har inte möjlighet att få större lokaler och de lokaler vi har nu är maximalt utnyttjade.
/ Ledningen för Sidsjö Vårdcentral"

Så här skrev ledningen för Sidsjö vårdcentral på sin hemsida tidigare idag:

"Vi kan inte ta emot nya patienter"

"Vi är glada över de många positiva omdömen vi får från våra patienter. Samtidigt vill vi vara tydliga med att vi i dagsläget inte kan erbjuda nya patienter en fast läkarkontakt som vår ambition är, samt att väntetiderna för vissa typer av besök idag är långa. Vi kan därför inte lista nya patienter på Sidsjö Vårdcentral. Vi har inte möjlighet att få större lokaler och de lokaler vi har nu är maximalt utnyttjade. Detta problem har vi adresserat i en debattartikel i Sundsvalls Tidning 19/6. Enligt Landstinget Västernorrlands tolkning av lagen om vårdval kan vi inte upprätta en kö/väntelista för nya patienter som vill välja oss till sin vårdcentral."

Det kom inte något avgörande idag under regionfullmäktige om Sidsjö vårdcentral ska få införa ett listningsstopp. Socialdemokraterna och miljöpartiet fick istället igenom en återremiss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".