Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partier i Sollefteå drar lärdom av Västra Initiativets framgångar utanför tätorten

Publicerat onsdag 20 september 2017 kl 11.46
Gunilla Fluur: Vi sa vindkraft med måtta
5:23 min
Flera vägskyltar med ortsnamn i Sollefteå kommun. Foto Ulla ÖHman
1 av 4
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Gunilla Fluur, Västrainitiativet.
2 av 4
Gunilla Fluur, Västrainitiativet. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
johan andersson, oppositionsråd Sollefteå (C)
3 av 4
Johan Andersson (C), oppositionsråd Sollefteå. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Åsa Sjödén (S), kommunalråd Sollefteå.
4 av 4
Åsa Sjödén (S), kommunalråd Sollefteå. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

I förra valet blev uppstickarpartiet Västra Initiativet det nästa största partiet i Sollefteå kommun. Med ett år kvar till valet har P4 Västernorrland besökt Ramsele och Edsele, där Västra Initiativet blev det största partiet.

Den fråga som det kanske pratats allra mest om i de västra delarna de senaste åren är vindkraften. Sollefteå tillhör en av de vindkraftstätaste kommunerna i landet. Bara i Ramsleområdet, på gränsen mot Jämtland, har det byggts närmare 150 vindkraftverk de senaste åren och det har hållits öppna möten och stora demonstrationer för att försöka stoppa vindkraften.

Valet 2014

Det relativt nystartade partiet Västra Initiativet, som dubblade sina mandat i kommunfullmäktige i förra valet, från fyra till åtta, fokuserade på just vindkraften.

– Det handlar nog om hur vi såg på vindkraften. Vi sa vindkraft med måtta, säger Gunilla Fluur, som var med och startade upp partiet och idag sitter i kommunfullmäktige.

Kommunalrådet Åsa Sjödén (S) tror också att Västra Initiativets framgångar i de västra delarna finns i vindkraftfrågan.

– De var jättetydliga i den frågan. Nu har vi i en ny översiktsplan sagt att vi starkt begränsar utbyggnaden av vindkraft, säger hon.

Klyvning tätort och landsbygd

Johan Andersson (C), oppositionsråd, tror att ett missnöje bland invånarna i de västra delarna gjorde att Västra Initiativet blev större än hans eget parti förra valet.

– Det visar på en klyvning mellan tätort och landsbygd. Vi andra var inte tillräckligt duktiga på att fånga upp de frågorna, säger han.

P4 Västernorrland träffar Erika Molinder, som bor i Näsåker men har åkte till Ramsele för att handla. Hon tror att Västra Initiativet har lyckats prata om frågor som berör människor i de västra delarna.

– De kämpar för oss som bor i det här området, Ramsele, Näsåker och Junsele, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".