Rymden svart hål
1 av 2
Foto: WFI/ESO
Karim Jebari till vardags forskare vid Institutet för framtidstudier. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
2 av 2
Karim Jebari till vardags forskare vid Institutet för framtidstudier. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio

De fem största hoten mot mänskligheten

"Det är nånting väldigt otäckt med biovapen"
2:15 min

Ett stor svart hål, dinosauriernas återkomst, kärnvapenkrig eller biologisk krigföring. Vilka är det största hoten mot mänskligheten?

Karim Jebari är fil. dr. i filosofi och medverkar i en internationell grupp forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet som just nu undersöker vilka hot vi står inför och hur skall vi göra för att överleva dem.

Bioteknologisk krigföring räknas som ett av det värsta hoten mot mänskligheten. 

– Biovapen är otroligt otäcka. Normalt sett i naturen är en sjukdom väldigt smittsam eller väldigt dödlig, som till exempel Ebola. Det är väldigt ovanligt att en sjukdom är både smittsam och dödlig. Desto dödligare en sjukdom är desto snabbare tar den kål på folk och då hinner dom inte gå ut och smitta andra. I naturen tenderar det se ut så här. 

Vid skapandet av ett virus artificiellt skulle det kunna vara annorlunda. 

– Då skulle båda egenskaperna kombineras, hög smittsamhet och hög mortalitet. Vi vet att det är möjligt, till exempel pesten som hade hög dödlighet och smittade extremt väl. 

Finns det någon smitta som tenderar vara så just nu?

– Forskning om biovapen har pågått sedan kalla krigets dagar. Trots att det förbjöds pågick det även om man ville hävda att det handlade om att ta fram vacciner. Jämför man biovapen med kärnvapen så är det enklare att producera, det är också mycket lättare att dölja. Problemet med biovapen är att det är svårt att kontrollera. Risken att den egna befolkningen smittas är för stor i en så sammankopplad värld. 

Övriga hot som forskargruppen jobbar först och främst med är svarta hål, globala system hot, artificiell intelligens och kärnvapen. 

På måndag den 25e september kvart över åtta kan du höra forskaren Karim Jebari berätta om hur vi skall göra för att överleva samtliga hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".