Raimo Pärssinen (S) och Amanda Lind (MP) presenterade regeringens budget i Sundsvall idag.
Raimo Pärssinen (S) och Amanda Lind (MP) presenterade regeringens budget i Sundsvall idag. Foto: Billy Abraha/SR

50 000 pensionärer i Västernorrland får sänkt skatt

Amanda Lind: Det kommer att märkas av i folks vardag
2:34 min

Regeringen presenterar idag budgeten för 2018. Några av vinnarna är barnfamiljer, pensionärer och studenter.

Regeringens budget innehåller en rad olika satsningar, bland annat på skola och vård. Det handlar totalt om budgetsatsningar på över 40 miljarder kronor. 

En nyhet är att barnbidraget och studiebidraget till gymnasieungdomar ska höjas med 200 kronor per månad. Det handlar om cirka drygt 30 000 hushåll i Västernorrland som påverkas av den satsningen.

Studiemedlens bidragsdel höjs också. Det handlar om 300 kronor i månaden. 

”Märkas i folks vardag”

En annan satsning i budgeten är att tre av fyra pensionärer får sänkt skatt med upp till 5 000 kronor per år. I Västernorrland handlar det om cirka 50 000 pensionärer som berörs av detta.

– Det är ju ett droppe i havet. I det stora hela så räcker inte pengarna. I ett ensamhushåll, som jag har, så är det jämt upp. Det här är inga stora pengar, säger pensionären Ann-Charlotte Steringer i Sundsvall.

Men Amanda Lind från Härnösand, som är Miljöpartiets partisekreterare, ser både sänkningen av skatten på pension och höjningen av barnbidraget som viktiga satsningar. 

– Eftersom vi sänker skatten på pension och höjer barnbidraget så kommer det att märkas av i folks vardag, säger hon.

”Gör att hela länet kan utvecklas”

Amanda Lind vill också lyfta upp andra satsningar som kommer att beröra Västernorrland. 

– Vi satsar på besöksnäringen, ökat stöd till naturguider. Det tror jag är väldigt viktigt för besöksnäringen i Västernorrland och Höga kusten. Vi satsar också på servicekontor, och det gör att hela länet kan utvecklas på ett bra sätt, säger hon och fortsätter:

– Vi har ju satsningar på skolan och vården. Det kommer att finnas pengar som våra kommuner och vårt landsting kommer att få som tillskott för att anställa fler personer och höja kvalitén i välfärden, säger Amanda Lind. 

”Ett sånt drag”

Amanda Lind befann sig idag i Sundsvall tillsammans med Raimo Pärssinen (S), ordförande Riksdagens arbetsmarknadsutskott, för att presentera budgeten. 

– Jag har varit med och lagt 19 budgetar men det här är den bästa. Det är ett sånt drag i landet nu, ungdomar får jobb och vi har en stark ekonomi, säger Raimo Pärssinen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".