Lars Winter
Lars Winter framför det område där det planerade bioraffinaderiet ska ligga.. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Konsultrapport ger klartecken till storsatsning på Domsjö fabriker

Vd Domsjö fabriker: Ett beslut kan tas tidigast 2021
4:03 min

En miljardsatsning på Domsjö fabriker ser ut att kunna bli av. En konsultrapport bedömer att satsningen, som kan ge 5 000 nya jobb, är möjlig.

Det är den finländska företaget Pöyry som gjort förstudien och i veckan presenterades den på ett styrgruppsmöte i Domsjö.

Rapporten slår fast att en jätteanläggning av den planerade och skissade typen, skulle bli lönsam. Det handlar om ett bioraffinaderi inne på Domsjö fabriksområde för ungefär 15 miljarder kronor. I den bästa av världar skulle det här skapa 5 000 nya jobb och en årsproduktion på 1,5 miljoner ton. Cellulosa, protein och biogas har nämnts i sammanhanget som tänkbara produkter.

Enligt rapporten finns en uppbyggd infrastruktur i Domsjö och det råder en stabil politisk situation.

– Rapporten och därmed studien visar att det vi tänkt oss innan fungerar, säger Lars Winter, vd på Domsjö fabriker.

Två huvudfrågor finns inför en sådan här jättestor investering: finns det tillräckligt med skogsråvara och hur ska finansieringsfrågan lösas?

– Det finns skog i vårt land idag som skulle räcka. Projektet bygger i stor del på inhemskt virke, inte att köpa virket utomlands. Idag kan vi inte tillvarata den skog som växer här hemma. Men vi får inte skörda allt detta och då krävs det politiska beslut om vi ska få tag i tillräckligt med råvara. Här pratar vi om fem miljoner kubikmeter ytterligare skog än vad vi pratar om idag, säger Lars Winter.

När det gäller finansieringsfrågan så har företag som IKEA och H&M varit med och betalat delen i den förstudie som precis blivit klar.

– Du får fråga dessa företag om intresse finns att även vara med i fortsättningen, säger Lars Winter.

Vad Domsjö fabrikers vd kan säga idag är att Domsjö fabrikers nuvarande ägare, det indiska storbolaget Aditya Birla, är intresserat.

– Vi har pratat med våra indiska ägare och där finns det ett intresse om det blir verklighet, säger Lars Winter.

Tanken är att detta jättebioraffinaderi ska rymmas intill den nuvarande fabriken. Blir det så så, kommer nuvarande fabrik med drygt 300 anställda, att plockas bort och de anställda går över till den nya bioraffinaderiet.

Hur ser tidschemat ut framöver?

– Vi ska med mig som drivande få till en projektorganisation, säger Lars Winther. Kan ta två år kan jag tänka mig. Sedan kommer det en investeringsfas och ett beslut kan komma tidigast 2020, säger vd Lars Winter. 

– Ett slutligt beslut skulle kunna tas 2021 och en färdig anläggning stå klar 2023.

– Detta är ett önskescenario, det kan nog ta betydligt längre tid!

Veckans viktiga besked kring denna jättelika investering är alltså att det finländska företaget Pöyry bekräftar att satsningen är högst möjlig och att den skulle bli lönsam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".