Björn Lyngfelt, SCA, Börje Öberg, kultur och teknik Timrå kommun, Krister Gröning, fritidsfiskare och Marc Liljeström Miljöinspektör, Timrå
1 av 3
Björn Lyngfelt, SCA, Börje Öberg, kultur och teknik Timrå kommun, Krister Gröning, fritidsfiskare och Marc Liljeström Miljöinspektör, Timrå Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Marc Liljeström, miljöinspektör vid Timrå kommun.
2 av 3
Marc Liljeström, miljöinspektör vid Timrå kommun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Ett över hundra meter långt dike är fyllt med bland annat kabelhöljen.
3 av 3
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Olagliga soptippen ska städas – oklart vem som får betala

2:57 min

Det kan bli ett omfattande arbete att städa upp den olagliga soptippen i Bergeforsen, enligt Timrå kommun.

Marc Liljeström miljöinspektör på Timrå kommun har nu också varit och tittat på den olagliga tippen.

– Det här är omfattande, det är inte något man tar på några släpvagnar.

SCA som äger marken har idag gjort en polisanmälan - men frågan är nu vem ska betala för saneringen av området, för sannolikt blir det svårt att hitta de som är skyldiga till dumpningen av flera ton sopor.

– Det är inte markägarens skyldighet att ta hand om soporna, menar Björn Lyngfelt, informationsdirektör vid SCA Forest Products.

– Regelverket är ganska tydligt, sopor som inte har någon ägare eller om man inte vet vem som har placerat dem där, då är det kommunens renhållningsansvar. Vi är den drabbade parten om någon kommer ut och dumpar sopor på vår mark.

Marc Liljeström miljöinspektör på Timrå kommun och menar att det kan bli Timrå kommun som i slutänden får stå för kostnaderna.

– Det kan bli så, men vi har inte börjat handlägga ärendet ännu, så vi får utreda till vem som ska städa upp det.

Vad händer om ni inte hittar någon ansvarig för nedskräpningen?

– Om vi inte hittar någon ansvarig för själva nedskräpningen, och vi i ansvarsutredningen inte känner att vi kan lägga ansvaret på markägaren, då blir det ju kommunen som är kvar.

Börje Öberg, arbetsledare vid kultur och teknik på Timrå kommun var också med och undersökte platsen och säger att olagliga tippar förekommer men inte så ofta.

– Det är inte så vanligt, men några finns det alltid och vii får väl se om det handlar på mig eller vem som ska ta reda på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista