Räddningstjänsten försöker släcka ovanifrån vid branden i Domsjö fabriker.
1 av 5
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Brand vid Domsjö fabriker Örnsköldsvik.
2 av 5
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Ulrik Lindström vid räddningstjänsten
3 av 5
Ulrik Lindström vid räddningstjänsten. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Tommy Carlsson sjukvårdare vid branden i Domsjö intervjuas genom ett staket.
5 av 5
Tommy Carlsson sjukvårdare vid branden i Domsjö Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Faran över efter branden i Domsjö fabriker

Ulrik Lindström vid räddningstjänsten: Branden är under kontroll
1:19 min

Vid 14.40-tiden kom larm om brand i Domsjö fabriker i Örnsköldsvik, boende i närområdet uppmanades att gå inomhus och undvika den giftiga röken. Vid 16.30-tiden blåstes faran över.

Enligt räddningstjänsten brann det i en cistern beklädd med gummi som orsakade den giftiga röken. Boende i Hörnettområdet och Varvet uppmanades att hålla sig inomhus och undvika röken via att man larmade ut enligt VMA, Viktigt meddelande till allmänheten.

Räddningstjänsten hade ganska snabbt fyra stationer på plats som arbetade med att bekämpa branden.

– Vi har den inte under kontroll än, vi har inte kunnat komma in i byggnaden, det är både varmt och oerhört rökigt och inte så lätt att ta sig in. För tillfället försöker vi släcka utifrån och dämpa ner branden, säger Mats Renning, inre befäl på Räddningstjänsten vid 15.10-tiden.

Ni har uppmanat människor att hålla sig inomhus, hur farlig är röken?

– Rök är aldrig bra att få på sig, det är en gummiprodukt som gör att det blir väldigt svart och luktar illa och då är det bättre att man undviker att andas in den. Just nu ligger det och blåser in över ett bostadsområde här, säger Mats Renning.

Ska man söka vård om man andats in röken?

– Känner man obehag så bör man nog uppsöka vårdcentral och kontrollera det,särskilt om man är extra känslig av någon anledning, det är en del ämnen i röken som inte är bra att andas in, säger Åke Landfors vid räddningstjänsten. 

Ingen kom till skada vid branden, men ambulans fanns på plats hela tiden.

– Vi är på plats för att vara en säkerhetsåtgärd för de som arbetar med räddningsinsatsen här, men det är ingen nu som är akut påverkad av rök, säger Tommy Carlsson, sjukvårdsledare på plats.

Vad vet ni om det här röken, hur dålig är den?

– All rök är giftig. Sedan finns det mer eller mindre giftig rök och förmodligen är det så att när det brinner i en sådan här byggnad är det giftigare rök än en grilleld. Jag skulle ju inte vilja stå i röken från det här i onödan, men de uppgifter vi fått från de som vet är det här ingen extremt farlig rök men som sagt, rök är farligt, säger Tommy Carlsson.

Vid 16.30-tiden hävdes VMA-larmet och faran blåstes över. 

– Branden är under kontroll och släckt. Rökutvecklingen har i och med det upphört, säger Ulrik Lindström vid räddningstjänsten.

Vad har ni kvar att göra här nu?

– Nu handlar det om att säkerställa så att allting är släckt. men läget är under kontroll och under natten kommer fabriken att bevaka byggnaden, säger han. 

Kristin Norberg som är produktionschef vid Domsjö fabriker berättar att man inte vet brandorsaken, men att den ska utredas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".