Två gripna ligger på marken med handfängsel och två poliser bevakar. Foto: Sveriges Radio
Två av de gripna ligger på marken med handfängsel. Foto: Sveriges Radio

Två misstänkta för knivbråket i Härnösand släppta ur häktet

Åklagaren som leder utredningen kring knivbråket på Mellanholmen i Härnösand, har beslutat att släppa två av de tre unga män som suttit häktade sedan slutet av augusti.

Det var i onsdags den 20 september som åklagare Staffan Blyberg beslutade att häva häktningen för en 17-åring och en 26-åring som suttit häktade för inblandning i knivbråket som inträffade på Mellanholmen den 21 augusti. 

– Misstankarna mot dem har försvagats. Utredningen som vi ursprungligen hade gav oss misstanke på sannolika skäl att de här två varit med och agerat tillsammans, men utredningen har fortgått och vi har hört nya personer och då har misstankarna försvagats, säger Staffan Blyberg.

Kvarstår några misstankar alls mot dem nu?

– Misstankarna kvarstår men är avsevärt försvagade. Det gjorde att det inte fanns skäl att ha dem kvar i häkte. Jag har inte tagit ställning till om det kommer väckas åtal mot dem, men som det ser ut nu är det mindre sannolikt, säger Staffan Blyberg.

När det gäller den 26-årige mannen som är kvar i häktet då?

– Där är bevisläget gott. Den tes vi haft har stärkts och misstanken mot honom har stärkts. Flera vittnen har lämnat i princip samstämmiga berättelser och bilden har utkristalliserats med honom som gärningsman, säger Staffan Blyberg.

Den man som är utpekad som huvudgärningsman är misstänkt för att ha knivskurit två personer och är häktad för försök till dråp, alternativt grov misshandel.

– Han har använt kniv i två fall. En av dem fick sjukhusvård och där menar jag att gärningen var mer farlig än skadan kom att bli. Det var mer slumpen som gjorde att utgången inte blev döden och därför utreds det här som försök till dråp, säger Staffan Blyberg. 

Däremot, enligt de uppgifter åklagaren fått, innebar inte skadan några allvarliga men för den man som fördes till sjukhus. Ytterligare en person skadades också av knivhugg men där var skadan betydligt lindrigare.

Vad hade dom här inblandade personerna för relationer till varann?

– Här är det en konflikt som uppkommit mellan olika grupperingar och den har förekommit tidigare. De nu berörda har direkt eller indirekt varit inblandade i den inledande konflikten, säger Staffan Blyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".