Bilden visar ett dike vid Björköviken på Löransvägen där det ligger fullt med bråte. Bland annat en soffa, en gammal datorskärm, skottkärror och plåt. Foto: Lotte Nord/ Sveriges Radio
En illegal soptipp vid Björköviken i Njurunda. Foto: Lotte Nord/ Sveriges Radio

Ett enda skräp kan vara starten för ny olaglig soptipp

Jonas Strandberg: Efter ett bildäck kommer snart ett till.
1:28 min

Den olagliga dumpningen av kablar, räls och annat skräp vid Indalsälven är inte den enda. Det finns fler olagliga tippar runt om i Västernorrland.

Vår rapportering kring Indalsälven som nu även är polisanmäld får länsborna i Västernorrland att reagera. Det finns skräp och utställda grovsopor lite var stans som ingen vill kännas vid.

I Njurunda har det nyligen varit en runda av att hämta grovsopor. Kruxet är dock att den servicen måste förhandsanmälas.

– De som inte anmält att de har grovsopor att hämta – de får inte soporna hämtade av oss. Då är det utställda att betrakta som olaglig tippning, säger Jonas Strandberg på Sundsvall Vatten & avfall där han är affärsområdeschef för avfallsdelen.

Njurundabon Kerstin Nyström till exempel skrev på P4 Västernorrlands facebook-sida:

"Det håller på att bli en i korsningen Löransvägen -Björkvik. En hög blev kvar efter grovsops-hämtningen för nån vecka sen! Den ser nu ut att växa....."

Det som ligger på platsen nu är bland annat lastpallar, gamla skottkärror, möbler och rena sopor.

Jonas Strandberg konstaterar att ett enda skräp snabbt är början på något mycket större.

– Vi gör vårt bästa att hålla efter. Illegala sopor anmäler vi vidare till miljökontoret. Om det går att spåra ägaren till soporna kan det bli böter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".