Björktimmer upplagt vid skogsväg
Björktimmer upplagt vid skogsväg Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Skogsstyrelsen ger Domsjö fabriker positiva besked

Skogsstyrelsen: Ingen fog för sådan oro
2:25 min

Domsjö Fabriker vill göra en mångmiljard satsning, men känner oro för att inte få avverka tillräckligt mycket skog. Nu ger Vanja Strand, distriktschef på Skogsstyrelsen i Västernorrland, lugnande besked.

Igår berättade vi på P4 Västernorrland att en mångmiljad satsning på Domsjö fabriker i Örnsköldsvik kommer allt närmare. Det är det finländska företaget Pöyry som gjort en  förstudie och i veckan presenterades den på ett styrgruppsmöte i Domsjö. Rapporten slår fast att en jätteanläggning av den planerade och skissade typen, skulle bli lönsam.  Det är en satsning som skulle kunna ge 5000 nya jobb.

”Den största svårigheten”

Men enligt Lars Winter, vd på Domsjö fabriker, så finns det en del problem som måste lösas innan det här kan bli verkligen. Oron handlar om att det är för mycket skog som ska skyddas, och alltså inte kan avverkas. Detta skulle kunna sätta käppar i hjulet för investeringen.

– Den största svårigheten är att säkerställa att det finns tillräckligt med virke till ett sånt här stort bioraffinaderi. Det finns tillräckligt mycket skog men vi får idag inte avverka den mängd som växer i skogen. Det växer väsentligt mycket mer än vad vi får skörda. Det här är en fråga som måste lösas, säger han.

”Ingen fog för sådan oro”

Men nu ger Skogsstyrelsen lugnande besked.

– Jag tycker inte att det finns fog att känna en sådan oro, och det beror på att det är väldigt lite skyddad skog i Västernorrland idag. Det är bara drygt en procent av skogen i Västernorrland som är skyddad, säger Vanja Strand, distriktschef på Skogsstyrelsen i Västernorrland.

Är det vanligt folk tror att en stor mängd av skogen är skyddad?

– Ja, det är en vanlig missuppfattning som vi stöter på. Både bland allmänhet och skogsägare och inom skogsbruket. Man känner att det är ett hot med skyddad skog trots att det är en bråkdel av skogen i Västernorrland som är skyddad, säger hon  

Vad tror du att det beror på?

– Man kanske inte har koll på fakta, det kan vara en del. Det finns ju en debatt om naturvård, och att det kan finnas en negativ upplevelse kring äganderätt som kanske bygger på det här hotet. Men tittar man på siffrorna så är det väldigt låg andel skyddad skog i Västernorrland, säger Vanja Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".