En trasig bil som står parkerad och där det ligger saker och skräp på marken och ett staket intill.
1 av 2
EU-migranter bor i bilar vid en parkering i närheten av Slink in:s lokaler i Sundsvall. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio
Bengt Persson föreståndare på Slink In i Sundsvall. Foto: Christer Suneson
2 av 2
Bengt Persson föreståndare på Slink In i Sundsvall. Foto: Christer Suneson

Nya klagomål på migrantläger vid Slink In i Sundsvall

Bengt Persson, Slink in: Det är hygieniskt ohållbart att bo i bilar
5:07 min

I samband med ett projekt för att hjälpa EU-migranter i Slink in:s lokaler i Sundsvall kommer klagomål från närboende om att migranter bor i sina bilar och skräpar ner i området.

I närheten av Slink in, som är en daglig verksamhet som drivs av socialtjänsten och vänder sig till människor i socialt utanförskap, har ett migrantläger uppstått.

Detta efter att det startats EU-projekt i Slink in:s lokaler för att hjälpa migranter. Där kan de få hjälp att tvätta kläder, ha kontakter med myndigheter och tolkar. Projektet som ska pågå till juni nästa år består av en anställd från kommunen och därutöver volontärer.

Bor i bilar vid en parkering

Enligt Bengt Persson som är föreståndare för Slink in så är det i nuläget mellan 10 och 15 bilar som står vid en parkering i närheten och där mellan 25 och 30 romer bor. 

P4 Västernorrland har varit i kontakt med flera boende i närheten som tycker att det är ett problem att migranterna bor i sina bilar och skräpar ner i området. Klagomål som också når verksamheten Slink in.

– Vi ser dem inte i våra lokaler så mycket men vi får också klagomål på att det är stökigt där nere vid parkeringen. Sedan har man använt delar av vår tomt som allmän toalett i sommar och det är ju inte heller bästa alternativet, säger Bengt Persson.

Tidigare fanns ett läger vid brofästet i Sundsvall som kommunen stängde, och efter det har de flyttat runt, berättar Bengt Persson.

– Ett tag använde man härbärget i Granlo men när det stängde flyttade ett gäng hit eftersom man har ett EU-projekt på övervåningen som har blivit en samlingspunkt för en del familjer, säger Bengt Persson.

Så problemet har bara flytta hit från brofästet?

– Själva problemet är ju att det är hygieniskt ohållbart att bo i bilar och ha såhär. Det finns en av romerna som är njursjuk och går på dialys tre gånger i veckan, och han bor i en av bilarna, det är skandal, säger Bengt Persson.

Vad kan man göra åt den här situationen då?

– För hans del hoppas jag att det löser sig och att de parter som har hand om honom hjälper honom. Men sedan vet jag inte hur man ska göra, oron är ju att när man stänger ner EU-projektet i juni att man då har ett gäng tiggare som vi inte klarar av att hjälpa, för vi ska hålla oss till vår grupp som vi har ansvar för, och då blir det problem alltså, säger Bengt Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".