Erika Helenius (Sköns församling), Petra Hamnström (Sundsvalls församling) och Elin Lockneus  (Tuna Attmar församling).
Erika Helenius (Sköns församling), Petra Hamnström (Sundsvalls församling) och Elin Lockneus (Tuna Attmar församling). Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Präster redo för strid

"Vi vill egentligen inte strejka, men vi kanske måste"
0:41 min

Förhandlingarna med svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har strandat efter flera månaders förhandlingar. Stridviljan hos prästerna för arbetsmiljön är stor.

Det är Kyrkans akademikerförbund som sedan åtta månader ligger i förhandlingar med Skao men förhandlingarna har nu strandat.

Präster i Härnösands stift höjer nu sina röster för sina villkor – däribland finns Erika Helenius (Sköns församling), Petra Hamnström (Sundsvalls församling) och Elin Lockneus (Tuna Attmar församling).

– Det har uppstått irritation när prästers arbetsvillkor kan kraftigt försämras, säger Erika Helenius.

Det gäller arbetsvillkoren och arbetstiden, särskilt när det är stora högtider har präster fått 15 dagar att ta ut andra tider på året.

– Det kan betyda att om jag jobbar på julafton har jag kompenserats med att vara ledig en tisdag i februari, som ett exempel. Men nu kan det försvinna.

Ingår inte det i prästyrket att man kan få räkna med att jobba påsk och jul?

– Jo, vi jobbar så, men ersättningsdagarna vill arbetsgivaren tagit bort.

Prästyrket är på väg att bli kvinnodominerat.

– Vi ska jobba jämt tydligen. Vi ska visst få jobba veckor i sträck utan ledighet, säger Petra Hamnström.

– Vi vet att kvinnor som är präster är de mest utsatta. Enligt försäkringskassan märks att vi har sämst arbetsmiljö av alla yrken i Sverige, säger Elin Lockneus.

Menar ni att de ändrade villkor som arbetsgivaren vill se är en konsekvens av att det är fler kvinnor som är präster idag?

– Jag måste göra den kopplingen, säger Erika Helenius.

Just nu är det strandade förhandlingar, men stridsviljan är stor.

– Det kan mycket väl bli strejk, men det är inget vi vill, säger Erika Helenius som menar att jobbet att ständigt möta människor i kris sätter sina spår inte minst med alla begravningar.

Ni har ju dop och bröllop också?

– Jo, men i min församling är det mest begravningar.

P4 Västernorrland har varit i kontakt med svenska kyrkans arbetsgivarorganisation men de skriver tillbaka att de inte har möjlighet att idag ge sin syn på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".