Bildkollage: Bil som migranter bor i på parkeringen på Villagatan och närbild lokalpolisområdeschefen i Medelpad Josef Wiklund. Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Lagändring ska hjälpa till att tvinga bort migranter från parkering

Polisen: Målsättningen är att de ska flytta självmant
2:36 min

En ny lag gör det nu möjligt för Sundsvalls kommun att tvinga bort EU-migranterna från bosättningen i bilar på Villagatan. Flyttar de inte frivilligt kommer kommun och polis använda lagändringen för en avhysning.

Omkring trettio migranter bor i bilar på Villagatan i Sundsvall precis intill Slink In:s lokaler. Flera boende tycker det är ett problem att migranterna bor på parkeringen. En ny lag gör det nu möjligt för Sundsvalls kommun att tvinga bort EU-migranterna från bosättningen på Villagatan. Det handlar om en ny form av särskild handräckning, som trädde i kraft den 1 juli.

Sundsvall kommun träffade idag polisen och Kronofogden för att diskutera den här frågan.

– Vi tittar på möjligheten att använda oss av den här förändringen av lagstiftningen som gör det enklare att avlägsna personer som illegalt bosätter sig någonstans, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

De har bott i sina bilar i flera månader. Varför har ni inte gjort något tidigare?

– Vi har agerat. Vi har informerat om att det kan vara brottsligt. Det finns en förväntan att vi kanske ska ligga i buskarna och spana civilt för att ta de som uträttar sina behov för förargelseväckande beteende. Riktigt där är vi inte idag. Då ser jag betydligt större framgång med att använda lagändringen, konstaterar Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Nu kommer man öka sätta upp anslag på olika språk för att informera det 30-tal migranter som bor i bilar. 

Målsättningen är att de här människorna ska flytta självmant.

– Vi ska tydligt informera att det finns en möjlighet för myndigheter att vara snabbare i beslutsfattandet att avlägsna personer. Målsättningen är att de här människorna flyttar självmant, säger Josef Wiklund vid polisen.

Nu kommer polisen identifiera personerna på parkeringen för att se om lagen går att tillämpa. Därefter kommer Sundsvalls kommun lämna in en ansökan till kronofogden. Förmodligen kommer ett beslut om att migranterna ska flyttas inom 4-6 veckor, enligt Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Vart ska de ta vägen?

– De hänvisas till campingplatser som finns. Sundsvalls kommun kommer inte upplåta några uppställningsplatser, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".