Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska råttorna bort i Timrå

Uppdaterat onsdag 27 september 2017 kl 10.29
Publicerat onsdag 27 september 2017 kl 09.07
Anticimex: Det som är nytt är att de flyttat ovan jord
4:33 min
En död råtta ligger på marken bland höstlöven med blodig skalle. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio
1 av 2
En av råttorna i Timrå som dödats. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio

Det kryllar av råttor i centrala Timrå. Anticimex är inkopplat och har lokaliserat centrum till en park nära Mellangatan i centrala Timrå.

Vad gör att råttorna bosatt sig i centrala Timrå? Vad tror du? Kommenteringen är nu stängd.

Det är råttinvasion i Timrå. Anticimex är inkopplat och har lokaliserat centrum till en park nära Mellangatan i centrala Timrå.

Varför brunråttan, som vanligtvis lever i avloppen under jord, valt att bosätta sig i parken är inte utrett. Men enligt Anticimex finns de rätta förutsättningarna med mat, vatten och bra boställen för att råttorna ska vilja stanna kvar och föröka sig. 

– Råttor är en generellt problem, och vi har haft råttor i Timrå i flera år. Det som är nytt är att vi fått en population som trivs i miljön och gjort boplatser ovan jord, säger Peter Nyström, platschef Anticimex. 

Råttorna har blivit synliga. Hyresgästerna har sett dem på dagtid.

Råttorna håller oftast till under jord i avloppssystemen, men i Timrå har de flyttat upp och bor intill ett soprum och i en mindre park. 

– Råttorna har blivit synliga i området. Hyresgästerna har sett dem på dagtid, berättar Peter Nyström på Anticimex.

Råttor är normalt skygga djur.

– Det är försiktiga och har lite torgskräck. De lever naturligt under jorden i våra avloppssystem, men när de flyttar upp så här så blir nästa generation råttor inte lika skygga. 

Varför råttorna lämnat underjorden och kommit upp vet man inte säkert. Det kan vara att man stört en bosättning när man grävt i marken för fjärrvärme eller byte av avloppsstam.

– Det kan var många parametrar. Men när man gör vissa ingrepp där de naturligt bor så måste de ta vägen någonstans och då kommer de ovan jord, konstaterar Peter Nyström på Anticimex.

Vi har fångat en del i soprummen, men även i parken där råttorna sökt sig till skräp som folk har kastat.

Man har klippt bort ett buskage där råttorna tagit skydd i närheten av ett soprum där råttorna hämtat föda.

– Vi ser lite gnagarskador. Vi har fångat en del i de här soprummen, men även i parken där råttorna sökt sig till skräp som folk har kastat.

Råttorna förökar sig snabbt. Ett par råttor kan bli tusen stycken på ett år. Nu kommer man göra en kartläggning av råttorna, ta bort boplatserna och döda råttorna.

– Det är allt från kemisk bekämpning, mekanisk bekämpning och smarta fällor med en digital lösning som kommunicerar med oss, så vi kan kartlägga under saneringens gång vart de befinner sig någonstans, säger Peter Nyström, platschef på Anticimex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".