Örnsköldsviks kommun
Örnsköldsviks kommun Foto: Anton Kårén/Sveriges radio

Ska Örnsköldsvik byta län?

Erika Markusson: Förutsättningarna kan bli bättre om vi byter region
0:44 min

Flera partier från oppositionen i Örnsköldsvik ställer sig bakom en motion att utreda vad ett länsbyte skulle innebära för Örnsköldsvik. Frågan ska tas upp på nästa kommunstyrelsemöte, på tisdag.

Vad tycker du? Borde Örnsköldsvik byta län? Kommenteringen är nu stängd.

Sollefteå kommun utreder redan vad ett länsbyte till Jämtland eller Västerbotten skulle innebära. Nu finns liknade tankar hos flera oppositionspartier i Örnsköldsvik. 

Bakom motionen som ska upp i kommunstyrelsen står Liberalerna. Erika Markusson (L), ledamot i kommunstyrelsen, hoppas att frågan utreds vidare.

– Vi måste få bästa möjliga stöd i vår region och det vill vi utreda. Har vi det bästa stödet vi kan få eller kan det bli bättre?

Samarbetar redan med Umeå

Örnsköldsvik har idag många samarbeten med Umeå och ingår i Umeåregionen, som är ett samarbete mellan flera kommuner i Västerbotten och Örnsköldsvik, i frågor som rör allt från näringsliv, turism till kollektivtrafik. den här typen av samarbeten skulle kanske gå lättare om Örnsköldsvik tillhörde Västerbotten säger Erika Markusson.

– Det kan vara så att Örnsköldsviks förutsättningar bli bättre om vi byter region, så det måste vi ta reda på, säger hon.

Även Moderaterna ställer sig bakom ett länsbyte.

– Det handlar om sjukhuset, att det ska fungerar bättre och jag tycker att det ska utvecklas mot Umeå. Därför behöver vi göra ett länsbyte, säger Lars Näslund (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".