Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gideå
Gideå. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Hur ska balans se ut mellan stad och landsbygd?

Johan Norberg: Lägg lika mycket pengar på landsbygden som i staden
5:36 min

Örnsköldsviks kommun består av en stor andel landsbygd och nästan hälften av invånarna i kommunen bor på just landsbygden. Hur balansen mellan staden och landsbygden ska se ut, är en fråga som kan bli viktig inför kommande val.

Örnsköldsviks kommun består av en stor andel landsbygd och nästan hälften av invånarna i kommunen bor på just landsbygden. Frågan hur balansen mellan staden och landsbygden ska se ut, är en fråga som kan bli stor inför kommande val.

Föreningslivet

P4 Västernorrland har besökt Gideå, tre mil nordost om Örnsköldsvik, där bygdegårdsföreningen bidrar till en levande ort. På Gideågården finns till exempel gym, bio, förskola och skola. En bit därifrån finns både en matbutik och en mack. Gideå bygdegårdsförening driver matbutiken och macken - och genom en stiftelse äger föreningen Gideågården tillsammans med Örnsköldsviks kommun. Mycket hänger på att det finns en aktiv bygdegårdsförening.

– De flesta här är med i samma förening och hjälps åt och då händer det saker, säger Johan Norberg, som precis har hämtat sin dotter på skolan.

Finns det något mer som kommunen kan göra?

– Det är väl att försöka lägga lite mycket pengar här som inne i städerna, säger hon.

Valfråga

Oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C) tror att det inför valet kommer att bli diskussioner kring frågan om hur hela kommunen ska hänga ihop.

– Att vi både har en bra utveckling i staden och på landsbygden, säger hon.

Vad vill ni göra då?

– Jag ser framförallt landsbygdsskolorna som viktiga. Det andra är företagandet på landsbygden och hur kommunen använder det näringslivet som finns.

Bygd och stad i balans är ett projekt som pågått i Örnsköldsvik i flera års tid. Och kommunalrådet Glenn Nordlund, tror också att frågan kommer att vara fortsatt stor i kommande val.

– Vi måste se till att vi investerar i staden men att det också finns nödvändig service på landsbygden. Därför satsar vi på fiber, servicepunkter, närarbetsplatser och simhallar.

Vad kan ni mer göra?

– Vi har startat upp nätverksorganisationer, med så kallade byggsam-samarbeten, där föreningar, näringsliv, fastighetsägare och kommunen för att se hur man kan samarbeta för att göra ännu mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".