Personer med Parkinsons sjukdom tränar boxning
1 av 2
Boxning kan hjälpa personer som har Parkinsons sjukdom att förbättra sina symptom. Foto: Agneta Jacobsson/SR
Erfan Kakahani, boxningstränare vid Sundsvalls boxningsklubb.
2 av 2
Erfan Kakahani, boxningstränare vid Sundsvalls boxningsklubb. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Boxning ska knocka Parkinson

Parkinsonsjuk: Jag tänker ta fighten med herr Parkinsson
1:51 min

Sundsvalls boxningsklubb kör boxningsträning för Parkinsonsjuka. Sju personer har hittills hittat till träningen på Sporthallen i Sundsvall.

Parkinsons sjukdom kommer ofta smygande och kan yttra sig i skakningar och stela leder. Och att träna är ett sätt att hålla sjukdomen i schack tillsammans med rätt medicinering. Och just boxning ska vara extra bra. Idén med parkinsonboxning kommer från USA enligt Erfan Kakahani, boxningstränare på Sundsvalls boxningsklubb så har det visat sig att boxningsträning kan lindra sjukdomssymptomen.

– Boxningsträningen är bra för Parkinsonsjuka för där får de verkligen sträcka ut och använda hjärnan genom koordinationen som boxningen kräver. Hur man ska hålla och hur man slår, att man verkligen sträcker ut kroppen när man slår för att nå sin motståndare, säger Erfan Kakahani.

– När de sträcker ut så tror de att de har sträckt ut hela vägen fast de inte har gjort det. Och när de kör boxning så kommer vi att påpeka att de ska sträcka ut det lilla extra som de inte är medvetna om. På det sättet är boxningen guld för deras skull, säger han.

Parkinsonboxningen på Sporthallen i Sundsvall har hittills sju deltagare men det finns plats för fler. Alla som har Parkinson eller som är anhörig till någon med Parkinson får vara med. En av deltagarna och initiativtagare till att träningen drog igång i Sundsvall är Mauri Junes. Han har haft Parkinsondiagnos i ett par år men har troligen haft sjukdomen mycket längre än så. Med boxningen hoppas han kunna hålla sjukdomen stången.

– Jag tänker inte ge efter. Jag tänker ta fighten med herr Parkinsson, säger Mauri Junes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".