Birgitta Larsson är barnmorska som forskat på förlossningsrädsla
1 av 2
Birgitta Larsson, barnmorska och forskare. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Förlossningsvården får kritik.
2 av 2
Foto: Christine Olsson/TT

Regionala skillnader för hjälp till förlossningsrädda

Birgitta Larsson: De blir lugnare och stärkta i sin tro på sin förmåga att föda
3:07 min

Att vara rädd för att föda barn är ganska vanligt. Hjälpen som erbjuds ser olika ut beroende på var man bor. Barnmorskan Birgitta Larsson från Sundvall har forskat på det.

Rädslan handlar ofta om att bli skadad eller att man till och med kommer att dö, eller att barnet ska dö eller skadas. Smärta och känslan av att tappa kontrollen är två andra vanliga rädslor. 

Stödsamtal erbjuds på alla kliniker i Sverige. Där träffar den gravida en barnmorska och pratar om vad rädslan handlar om, på det sättet bäddar man för trygghet. 

Men stödet skiljer sig åt beroende på var man bor. Framför allt är det den tid som är avsatt för verksamheten som är olika.

Dom som håller i samtalen jobbar som barnmorskor i den vanliga verksamheten och i vissa fall sköter dom samtalen utanför ordinarie arbetstid. Andra landsting har mycket tid schemalagd tid för Aurorasamtal, som stödet kallas. 

Hur mycket hjälper det att ge mycket samtalsstöd?

– Jag har intervjuat ett antal kvinnor som fått samtalsstöd och det dom beskriver ät att dom blir lugnare och stärkta i sin tro på sin förmåga att föda barn. 

I Västernorrland sticker inte Aurora-verksamheten ut. Det finns tid för stöd - men inte jättemycket tid. Landstinget har också bra möjligheter att remittera kvinnor vidare till exempelvis psykolog. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".