Örnsköldsviks folkhögskola
Arne Müller föreläste i Örnsköldsviks folkhögskola under dagen. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Västernorrland hårt drabbat av urbaniseringen

Arne Müller: Västernorrland kanske del av landet som drabbats hårdast
2:51 min

Arne Müller är en författare som skrivit flera böcker om urbanisering och centralisering. Idag var han och föreläste i Örnsköldsvik.

Att det pågår någon form av urbanisering i Sverige är vida känt. Många orter är hårt drabbat av avbefolkning och många söker sig till de större städerna i landet. Arne Müller från Umeå har skrivit flera böcker om ämnet och idag var han i Örnsköldsvik och föreläste om sin senaste bok "Stockholm städerna och RESTEN". Där beskriver han olika mekanismer som leder till avbefolkning och urbanisering. 

Där har jobben försvunnit.

Han beskriver Västernorrland som ett län som över en längre tid är hårt drabbat av avbefolkning. 

– Här har det till exempel inte funnits en starkt växande storstad som har kunnat hålla emot, som det finns i till exempel Västerbotten, menar Arne Müller. 

Han säger att en av orsakerna till det är industrierna i länet. 

– Västernorrland är väldigt uppknutet till de typiska råvarubranscherna. Där har jobben försvunnit och det har inte kommit något som kunnat väga upp det. 

Som exempel ger han timmerflottningen som krävde oerhört mycket personal jämfört med idag när det sköts i av lastbilar.

Flyktingar har vänt trenden

Många kommuner har dock ökat i befolkning de senaste åren, vilket Arne Müller menar är följd av det kommit många nyanlända till Sverige och Västernorrland.

Det har öppnat en möjlighet.

– Det har öppnat en möjlighet. De senaste åren har de flesta kommuner ökat sin befolkning. 

Men Arne Müller menar dock att det måste finnas en stark arbetsmarknad för att trenden ska hålla i sig. 

– Om det inte finns möjlighet till arbete och utbildning på de mindre orterna som många flyktingar har kommit till som första ställe i Sverige så kommer de flytta vidare till de större städerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".