Ödehuset i Graninge.
1 av 6
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Ödehuset i Graninge.
2 av 6
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Ödehuset i Graninge.
3 av 6
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Ödehus i Graninge används för internationell pengatvätt

"Gräset är inte klippt på hela sommaren"
2:16 min

Det röda lilla huset utanför Graninge anges som adress för totalt fyra svenska kommanditbolag som i sin tur ägs av bolag i Panama, Seychellerna och Hongkong. Det rapporterar Dagens Nyheter idag.

Med ett övergivet hus utanför Graninge i Sollefteå kommun och brevlådeföretag i Panama har en rysk grupp, som kallar sig "Baronerna från Èze", skapat en oreglerad zon för internationella pengatransaktioner - helt utan svenska myndigheters kontroll, enligt Dagens Nyheter. De utnyttjar en lucka i det svenska systemet där bolagsägare som inte har svenska personnummer undgår granskning.

Det röda lilla huset utanför Graninge uppges bland annat vara huvudkontor åt den ryska investeringsbanken MB Barkley. I Ryssland erbjuder banken finansiella tjänster och påstår att de står under svensk kontroll men saknar tillstånd i både Ryssland och Sverige.

Totalt är fyra svenska kommanditbolag registrerade på adressen. Bolag som i sin tur ägs av bolag i Panama, Seychellerna och Hongkong. Allt det här kan pågå på grund av brister i det svenska systemet.

Den här typen av brott har blivit allt vanligare, enligt Lars Andersson som är chef vid polisens bedrägerienhet i Västernorrland. Det finns också en medvetenhet om att man måste bli bättre på området och har börjat en process i att bli bättre både i den egna organisationen och i samarbete med andra myndigheter. Hos polisen hade man tidigare ingen kännedom om den misstänkta penningtvätten i Graninge, men kommer titta vidare på det nu. 

– Vi har varit i kontakt med vår underrättelseorganisation och ska tillsammans titta på hur vi kan inhämta uppgifter om det här: om Finanspolisen har uppgifter vi kan ta del av och framförallt titta mer nogsamt på centrala penningtvättsunderrättelser i Region Nord, säger Lars Andersson.

Den förre ägaren lade ut huset till försäljning men ingen visade intresse för det. När han istället lade ut det på en internationell sajt skenade intresset från bland annat Kina och USA, det berättar han över telefon för P4 Västernorrland. En rysk spekulant ringde och var mycket intresserad, men kom aldrig själv och tittade. I stället anlände en av hans medarbetare, en annan rysk man och försäljningen blev då av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".