Lars Andersson, chef för bedrägerigruppen polisen Västernorrland. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR
Lars Andersson, chef för bedrägerigruppen polisen Västernorrland. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR

Polisen inleder utredning om ödehuset i Graninge

Lars Andersson, polisen: Det är inga dunungar som sysslar med det här
3:27 min

Ödehuset i Graninge som använts som adress för en rysk investeringsbank har helt passerat under myndigheternas radar. Polisen kommer nu undersöka ärendet vidare.

– Det här specifika ärendet har vi ingen kännedom om sedan innan, men fenomenet i stort är något som vi tittar på och som blivit mer vanligt, säger Lars Andersson, chef på polisens bedrägericentrum i Sundsvall.

De senaste åren har det blivit vanligare med penningtvätt med rötter i grov organiserad brottslighet via olika länder, enligt Lars Andersson. Därför har man också en pågående satsning på att bli bättre på att upptäcka sådana här brott både inom polisens egna organisation och i samverkan med andra myndigheter, som Bolagsverket.

– Vi måste förbättra vårt underrättelsearbete kring sådana här brott och det är också något vi jobbar med, men det är inte helt lätt. Det är inga dunungar som håller på med de här sakerna, säger Lars Andersson.

Vad blir det första ni ska göra i det här ärendet då?

– Vi har varit i kontakt med vår underrättelseorganisation och ska tillsammans titta på hur vi kan inhämta uppgifter om det här: om Finanspolisen har uppgifter vi kan ta del av och framförallt titta mer nogsamt på centrala penningtvättsunderrättelser i Region Nord, så vi kan påbörja underrättelsearbete mot de här, säger Lars Andersson.

Kan du säga något idag om det begåtts några brott i det här upplägget?

– Det är för tidigt att säga, det vet vi inte. Vi har bara sett upplägget, men att bevisa att det passerat pengar vet vi inte, vi måste titta på ärendet från början, säger Lars Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".