Örnsköldsviks sjukhus exteriör. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Sollefteåläkarens kritik mot landstinget: Man ljuger medvetet

Mårten Svensson: De har spräckt alla spelregler
1:32 min

Bristen på kirurger på Örnsköldsviks sjukhus har gjort att det finns en oro för vad som kommer att hända med akutkirurgin. Enligt landstinget är akutkirurgin säkrad, men läkaren Mårten Svensson tror inte alls på det.

Igår hölls ett möte mellan företrädare från landstinget, Örnsköldsviks Industrigrupp, Ångermanlands läkarförening och kommunen för att prata om rekryteringen av kirurger till Örnsköldsvik.

– Vi ska säkra den akuta kirurgin och vi ska utveckla kirurgin vid sjukhuset. Vi kom också överens om att vi ska skapa en lokal arbetsgrupp för att på olika sätt förbättra och säkra tillgången på läkare i Örnsköldsvik, säger Ewa Back (S), ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd.

Kan man i och med det säga att akutkirurgin kommer att finnas kvar?

– Det är ett politiskt beslut att vi ska ha akutkirurgi och att vi dessutom ska utveckla kirurgin, säger hon. 

Men en som inte tror på att landstinget har för avsikt att satsa på att utveckla kirurgin i Örnsköldsvik är Mårten Svensson, primärvårdsläkare i Sollefteå.

– Precis så där lät det även i Sollefteå. De sa "Vår ambition är att det ska vara kvar", så jag känner igen det här. Jag kan bara varna de i Övik, säger han. 

Du litar alltså inte på Eva Back?

– Nej, men de har ju sagt samma sak i Sollefteå. De gick ju till val med löftet om att behålla tre akutsjukhus. Det här är en noga utarbetad plan. Jag är övertygad om att man ljuger medvetet, säger Mårten Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".