Storskarv sitter på en sten i Rödlöga skärgård.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Fiskare kräver ändrade regler för skarvjakten

Problemen med skarv ökar, trots skyddsjakt. Det konstaterar Alnö viltvårdsområde som i år skjutit hela sin kvot på 190 fåglar.

Alnö viltvårdsområde vill ha ändrade regler för förvaltningen av skarv och hur skyddsjakten får gå till, det konstaterar man efter årets jakt där man sett ökade problem för fisket trots att man lyckades skjuta den tilldelade jaktkvoten på 190 fåglar. Kravet på förändringar har skickats till Länsstyrelsen i Västernorrland i samband med att man summerar årets jakt.

Villkoren om att jakten måste ske vid fiskeredskap har försvårat och är inte relevant i sammanhanget, skriver de. De vill att jakten ska få bedrivas på allmänt vatten och menar att de nuvarande reglerna är förlegade.

Det är inte enstaka skarvindivider som förstör, utan det är att fåglarna ökat i antal och är så många att det blivit ett problem, konstaterar Alnö viltvårdsområde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".