Alexander Arvidsson står mitt på P4 Västernorrlands redaktion och ser förvirrad ut med en namnskylt runt halsen. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
Alexander.... Nilsson? Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

Vad är det som är så svårt med Alexander Arvidsson?

Logoped: Skapa en stig i hjärnans gräsmatta
4:00 min

Våra namn kommer i oändliga konstellationer. Vissa är svårare än andra. Alexander Arvidsson är reporter på P4 Västernorrland och har tydligen ett särdeles svåruttalat namn.

Alexander Alversson, Anton Alexandersson, Fredrik Arvidsson eller kanske Alexander Nilsson? Kärt barn har många namn och Alexander verkar ha det svåraste på P4 Västernorrlands redaktion. Astrid Frylmark är logoped och förklarar varför just Alexander Arvidsson är så problematiskt:

– Det innehåller en del fonologiska komponenter som kan ställa till det lite grann. En fälla är X:et. X är en tjusig bokstav men den har inget eget ljud i det svenska språket utan blir KS i uttalet. Och har man de två bokstäverna ihop så är de nästan alltid åt andra hållet, alltså SK.

– Ett annat problem är att förnamnet börjar på AL, och efternamnet på AR. R:et kommer ganska sent i talutvecklingen och är inte lika befäst vilket gör att L och R är lätt att blanda ihop även om man inte kommer från Vietnam eller Japan.

Så Aleskander då kanske som förnamn?

– Absolut, det kan vara en variant. Ord som man kan säga är som en upptrampad stig i hjärnans gräsmatta. Ett ord som man har sagt många gånger och som man är trygg med är alltså som en stig i hjärnans programeringssystem, säger Astrid Frylmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".