Naja Jiffry och hennes man Imran. Foto Ulla Öhman
Foto: Ulla Öhman/SR

Naja Jiffry: I Sverige ska jag leva som svenskarna

Naja Jiffry: Här lever jag och för göra allt
5:14 min

Hur är det som kvinna att komma till Sverige och ta del av kvinnors rättighet att själv kunna bestämma över sitt liv? Naja Jiffry började ett nytt liv.

Naja Jiffry bor i Härnösand med man och fyra barn. För fyra och ett halvt år kom de från Sri Lanka till Sverige och hoppas få stanna men väntar fortfarande på besked om uppehållstillstånd.

Min man är bäst; det är han som motiverar mig att leva på samma vis som andra kvinnor i Sverige.

Naja berättar att hennes liv förändrades helt när hon kom till Sverige:
– Jag lever här. Här lever alla kvinnor som de vill. Vi fick inte det i Sri Lanka utan det fanns alltid en gräns. Jag var alltid tvungen att fråga någon man innan jag kunde göra någonting. Först var det min pappa eller min bror, och sedan när jag gifte mig var det min man.

I Sri Lanka så hade alla synpukter på hur man levde sitt liv. Släktingarna, grannarna och andra och det är svårt att leva på ett annat vis än det gamla traditionella.

Livet i Sverige är helt annorlunda säger Naja. I början visste hon inte om hon skulle klara av saker och ting på egen hand, till exempel att lära sig ett nytt språk eller att kunna åka ensam till Sundsvall. Nu har hon sett att hon klarar mycket.

Najas man har hela tiden uppmuntrat henne att leva på svenskt vis och det är tillexempel han som har köpt mer moderna kläder till henne.
– Min man är bäst; det är han som motiverar mig att leva på samma vis som andra kvinnor i Sverige. Jag får göra allt jag vill. Jag är så stolt över honom.

Jag är som en fågel, jag har så mycket frihet.

Naja förklarar att familjen är muslimer och eftersom Sri Lanka är övervägande buddistiskt så orsakade det problem för hennes man vad gäller arbetet. Alla chefspositioner gick till buddister och livet var hårt och tungt och fullt av ansvar för hennes man.
I Sri Lanka är det mannen ensam som ska bära ansvaret för familjens ve och väl, berättar Naja. Kvinnan stannar hemma och lagar mat och städar och tar hand om barnen men det är mannen som har hela ansvaret för försörjningen.
Här i Sverige tycker hennes man att han också får mera frihet eftersom paret kan dela på ansvaret. Och Naja menar att deras liv tillsammans nu är mycket bättre.

Och för henne själv är skillnaden stor.
– Jag lever här. Där bara äter och sover jag och sköter barn. Här lever jag och jag får göra allt. Jag är som en fågel, jag har så mycket frihet.

I P4 i eftermiddag efter klockan 17 rapporterar vi från den informationsträff som ABF och Länsstyrelsen arrangerar och som handlar om kvinnors rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".