Mammasvenska i Kramfors
1 av 4
Arkivfoto Ulla Öhman
Danara Aveeva. Foto Ulla Öhman
3 av 4
Danara Aveeva från Kalmuckien lever ungefär likadant i Sverige som i sitt hemland. Foto: Ulla Öhman/SR
Naja Jiffry och hennes man Imran. Foto Ulla Öhman
4 av 4
Naja Jiffry tycker att hennes liv har förändrats totalt och att det är mycket bättre liv i Sverige när man är kvinna. Hennes man stödjer henne fullhjärtat. Foto: Ulla Öhman/SR

"Männen behöver lära sig om kvinnors rättigheter i Sverige"

Naja Jiffry och Danara Aveeva om att komma till Sverige som kvinna
2:39 min

Man måste informera även männen som kommer till Sverige om vilka lagar och regler som gäller om kvinnors rättigheter här, säger Naja från Sri Lanka.

– Mitt liv har blivit mycket bättre sedan jag kom till Sverige, säger Naja Jiffry som bor i Härnösand sedan fyra och ett halvt år tillbaka. Här tycker hon att hon får leva ett mycket friare och mer självständigt liv än i Sri Lanka där familjen kommer ifrån. Där kunde hon inte lämna hemmet utan tillstånd från en man och dagarna var enahanda, det handlade nästan bara om att sköta hushållet och se efter barnen.

Danara Aveeva kom till Sverige från den ryska delrepubliken Kalmuckien som ligger i den europeiska delen av Ryssland. Hon var revisor i sitt förra hemland och tycker inte att skillnaderna är så stora.

– Jag kan göra vad jag vill. Nuförtiden kan kvinnor själva köpa hus och köra bil. Nu bestämmer kvinnor själva vad de vill.

För Danara är det alltså ingen stor skillnad men för Naja var det som att börja ett helt nytt liv.

Naja och hennes man är muslimer vilket orsakade problem i Sri Lanka där majoriteten är buddister. Och det fanns mycket kulturella och religiösa regler kring vad kvinnor kunde och inte kunde göra och man var noga påpassad av släktingar och grannar och andra.

Ett bättre liv för båda

Här i Sverige lever hon och hennes man ett liv ungefär som andra svenskar. Naja säger att hon kan göra allt hon vill och hon har lärt sig språk och hon kan gå ut själv utan sin man och ägna sig åt allt möjligt. Vi har det bäst i Sverige, säger hon.

Även hennes man upplever mer frihet eftersom han inte längre är ensam om ansvaret för familjen och försörjningen utan paret kan dela på allt.

Männen behöver informeras

Idag är Naja en av många som ska gå på en informationsträff som ABF och länsstyrelsen håller i och där man förklarar och informerar om kvinnors rättigheter i Sverige vad gäller till exempel att gifta sig med vem man vill och rätten att bestämma över sin kropp.

Men Naja tycker att informationen också ska ges till de män som kommer till Sverige.

– Om de vet att de måste respektera kvinnor och att det är så här reglerna ser ut i Sverige så kommer många kvinnor att få frid.

Mer om Najas nya liv i Sverige hör du i P4 klockan 11.40.
17.10 hör du hur det gick på informationsträffen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".