Iförd gul skyddshjälm får landshövding Gunnar Holmgren hjälp att starta maskinen av en man som sträcker sig framför honom. En tredje man tittar på.
1 av 3
Landshövding Gunnar Holmgren får instruktioner i att starta småsäckspaketeringen. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Produktionsingenjören Åke Eriksson och projektledaren Christina Moe lyfter tillsammans en av de nya 25-kilossäckarna med lignin.
2 av 3
Produktionsingenjören Åke Eriksson och projektledaren Christina Moe hugger i. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Domsjöfabrikens exteriör med tegelfasad och skorstenar
3 av 3
Inne på fabriksområdet i Domsjö. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Landshövdingen tryckte grönt för 30-miljonersinvestering i Örnsköldsvik

Projektledaren: Det är barnslig förtjusning att se maskinen packa
2:18 min

Den svenska stortillverkaren av lignin, Domsjöfabriker, vill nu nå nya marknader med en mindre förpackning.

I naturen gör lignin att träden kan stå upp. En gran eller en tall består av ungefär 30 procent lignin. Tidigare eldade Domsjöfabriker bara upp ligninet, som blir en restprodukt när man framställer cellulosa. 

– Vi betalade till och med folk för att komma och hämta ligninet, berättar Mats Nytorp vid Domsjö.

I början av millenniet beslutade fabriken istället att försöka tjäna pengar på ligninet. Ämnet har många användningsområden. Det kan bland annat stärka betong, hålla ihop pellets för djurfoder och användas i fordonsbränsle. Domsjö fabriker har enligt Process Nordic investerat över 1,1 miljarder kronor i ligninanläggningen. 

Nya marknader

Tidigare skeppades ligninet endast iväg i gigantiska 600-kilossäckar, men från och med idag paketerar man även i 25-kilospåsar.

– Då kan vi nå nya kunder som inte behöver så stor volym. Sedan kanske det finns de som inte kan hantera de stora säckarna utan tycker att det är mer lämpligt med små säckarna, säger Christina Moe som har varit projektledare för nybygget. 

Mats Nytorp berättar att i till exempel Indien finns inte alltid stora och lyftstarka maskiner vid byggena och där räknar Domsjö med en efterfrågan på 25-kilossäckarna. De flesta kunderna är just i Asien. 

– Där man kanske har brist på vatten, säger Christina Moe, det är då ligninet är bra att tillsätta i betongen. 

Investeringen i den nya paketeringsmaskinen är på 30 miljoner kronor. En person har nyanställts. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".