Monia Häggkvist, ridskolechef Ramsele Fältridklubb
Monia Häggkvist, ridskolechef Ramsele Fältridklubb. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Ramsele Fältrittklubb vill se långsiktig plan för föreningarna i kommunen

Monia Häggkvist: Hur ska vi kunna behålla verksamheten i de ideella föreningarna?
1:20 min

Många ridskolor kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Ramsele Fältrittklubb efterfrågar nu mer hjälp från kommunen för att stötta ridskolan och också andra föreningar.

Ridskolor är sårbara verksamheter, om till exempel ett par hästar blir skadade påverkas hela föreningen. De senaste åren har Ramsele Fältrittklubb gjort det ekonomiska resultat, som föreningen har haft som mål, men lever med en ständig oro för framtiden.  

– Vi har gjort ett plus-minus-noll-resultat senaste åren, men det har varit under förutsättningen att inget katastrofalt har hänt och att vi jobbat mycket ideellt, säger Monia Häggkvist, ridskolechef på Ramsele Fältrittklubb.

Färre elever

Antalet ridande elever har minskat de senaste åren och därmed också intäkterna till föreningen. Idag har föreningen mellan 80 och 90 elever i veckan, men skulle behöva 150 stycken.

– Vi skulle behöva fler elever för att få verksamheten att gå runt. Det kostar för mycket att driva runt en sådan här stor anläggning.

Trots att elevantalet har minskat så krävs det fortfarande personal som kan hålla i ridlektionerna, ser till att hästarna får mat, att deras boxar mockas och någon som tar hand om underhållet av anläggningen. Här skulle kommunen kunna stötta mer, både när det gäller ridskolan och andra föreningar, säger ridskolechefen Monia Häggkvist.

– Det borde öppnas upp för samarbete, så att vi ideella föreningar kan dela på en vaktmästare. Det borde också finnas en långsiktig plan för hur verksamheterna i föreningarna i kommunen ska kunna behållas, säger hon.

Vaktmästare gör skillnad

Att få hjälpa av extra personal, som en vaktmästare, ett par timmar i veckan skulle göra stor skillnad för föreningen.

– Det skulle innebära ett jättelyft om vi kunde få hjälp med underhåll. Det kan ge effekt på sikt också, om det går att undvika att saker förfaller, säger Monia Häggkvist.  

Långsiktig plan

Ramsele Fältrittklubb efterfrågar också en långsiktig plan, på tio år, kring hur kommunen tänker jobba för att behålla föreningarna.

– Det ska finnas en skriftlig redogörelse med konkreta förslag på hur man ska kunna stötta föreningarna och behålla verksamheterna i de ideella föreningarna och det vi har idag, säger Monia Häggkvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".