Lars Rocksén i Ångermanlands läkarförening, sår

Kirurgkrisen i Örnsköldsvik "onödig"

Läkarföreningen: Det är en helt onödig situation
4:23 min

Från årsskiftet har akutkirurgin i Örnsköldsvik bara en specialistläkare, men bemanningsproblemet skulle kunna lösas snabbt, menar läkarfacket.

– Jag blir orolig. Vi behöver akutkirurgin här i Ö-vik, säger Frida, en örnsköldsviksbo på väg ut från sjukhuset. 

Vi åker istället upp till tredje våningen där Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening, tar emot i en för tillfället tom vårdsal. Han är bekymrad över läget vid akuta kirurgin.

– I praktiken så kommer det efter jul att finnas en läkare som ska driva verksamheten framåt. Att vara helt ensam innebär att man måste fatta alla beslut under dygnets alla timmar. Det förstår vem som helst att det inte är görbart under tre månaders tid, säger Rocksén.

Patientsäkerheten i fara

Tre månader är den tid som en av de nuvarande två kirurgerna ämnar att vara tjänstledig efter årsskiftet. Patientsäkerheten hotas då så pass att avdelningen kan komma att stängas. 

– Ja, det har länsklinikchefen [Leif Israelsson, red:s anm] sagt, berättar Lars Rocksén som också påpekar att det i så fall skulle gå emot ett politiskt beslut från början av året som säger att akutkirurgin i Örnsköldsvik ska stärkas och utvecklas.

Rocksén menar också att situationen är onödig.

- Helt onödig. I Örnsköldsvik finns ett antal kirurger som är möjliga att rekrytera under rätt förutsättningar. 

Vill ha lokal chef

Ångermanlands läkarförening vill se en lokal chef för den akuta kirurgin med ekonomiskt ansvar, arbetsmiljöansvar och, framför allt i nuvarande situation, mandat att rekrytera läkare. 

- Det har inte genomförts tillräckligt med aktiviteter för att stärka och utveckla akutkirurgin. Det är bara att titta på facit, slår Lars Rocksén fast. 

Ewa Back, socialdemokratisk ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnden, ser inga formella hinder för lokal chef.

Det de ledande tjänstemännen ser är nödvändigt att göra har de befogenhet att göra.

– Från politikens håll är uppdraget att säkra den akuta kirurgin i Örnsköldsvik och det de ledande tjänstemännen ser är nödvändigt att göra har de befogenhet att göra, säger Back. 

Hon säger samtidigt att problemet med att läkare lämnar sjukhuset inte är något som har kommit med den nya organisationen med länskliniker.

– Trots att Örnsköldsvik har gjort ett väldigt gott arbete i att utbilda ST-läkare inom till exempel kirurgin, så är det ju inte särskilt många som har stannat kvar i Örnsköldsvik. Det här är en av knäckfrågorna som man behöver jobba med, menar Ewa Back. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".