Fullsatt på Parketten. Foto Ulla Öhman
Mötet om kvinnors rättigheter i Sverige lockade många besökare. Foto: Ulla Öhman/SR

Många känslor på fullsatt möte om kvinnors rättigheter

"Först fniss och sedan upprörda känslor"
6:56 min

Det blev ganska upprörda känslor när ABF och Länsstyrelsen informerade om kvinnors rättigheter i Sverige vid ett möte i Härnösand.

Mötet hölls på Parketten vid Folkets park i Härnösand och lokalen var proppfull, många fick inga sittplatser. Av åhörarna var ungefär hälften kvinnor och hälften män och de kom från många olika länder i världen.

Irritation när religionen blev fråga

Bristen på tolkar gjorde en del irriterade och när det sedan uppfattades att man särskilt utpekade muslimer som problem vad gäller mäns våld mot kvinnor så blev många upprörda och många lämnade också lokalen. 
Länsstyrelsens föreläsare påpekade dock att det inte handlar om kultur eller religion utan att det är samma regler som gäller alla som vistas i Sverige.

ABF lovade att kalla till nya möten i mindre språkgrupper och att det då också skulle finnas broschyrer på olika språk om de olika reglerna och lagarna i Sverige.

Rätten att säga nej till sex med sin man

Det var Länsstyrelsen som höll i informationen och den handlade om mäns, kvinnors, flickors och pojkars rätt i Sverige att bestämma över sina egna kroppar, om förbudet mot könsstympning, att våld mot kvinnor är ett brott och att  man inte kan kräva sex även om man är gifta. Just det fnissades det över en del i bänkraderna.

Madineh Nezami från Afganistan som satt med på mötet tror att just det sistnämnda är ett problem i många äktenskap och även i svenska. Det är bra att det är förbjudet att tvinga någon till sex säger hon men det är svårt att göra nåt åt det när man är gifta.

Lyder för att inte barnen ska höra bråk

Hon berättar att en muslimsk kvinna i Afganistan måste fråga en man om det mesta, det kan vara pappan, en bror, sin man eller någon manlig släkting. När man sedan kommer till Sverige så kan det vara svårt att ändra på det och Madineh säger att hon ofta gör som hennes man  säger för att inte barnen ska få det dåligt och höra bråk och gräl. Men hon säger att det finns starka kvinnor som tar striden och hon tycker också att det är viktigt att informera männen om regler och lagar i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".