Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta svårigheter att hitta behöriga lärare

Publicerat torsdag 5 oktober 2017 kl 05.00
Rektor: Vi har strukturerat om i klassindelningen.
4:08 min
kalknäs skola i Sollefteå kommun
Kalknäs skola i Sollefteå kommun har 35 elever idag. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

11 nya lärare i Sollefteå ger ett bättre utgångsläge jämfört med fjolåret. Men svårigheterna visas kanske bäst i Kalknäs skola där tre av fyra lärare saknar behörighet!

I förra veckan kom det en undersökning från lärarförbundet som visade att landets rektorer beskriver en allvarlig situation: idag är det svårare att hitta utbildade lärare jämfört med för fem år sedan. Håkan Byström som är rektor för bland annat Vallaskolan och Kalknäs skola, kan bekräfta uppgifterna.

– När jag lade ut en annons för fem år sedan fick vi en tre-fyra behöriga och många obehöriga som sökte en tjänst. Idag har man knappt tre obehöriga som söker en lärartjänst, säger Håkan Byström.

Siv Sjödin som är verksamhetschef för grundskolan i Sollefteå, beskriver situation så här i Sollefteå.

– Vi har tillsvidareanställt 11 nya lärare inför skolstarten. Och jag tycker att läget ser bättre ut jämfört med samma tidpunkt ifjol.

Sjödin pekar på andra faktorer också som gör att hon ser relativt ljust på framtiden.

– Vi har flera unga Sollefteåbor som just nu går lärarutbildningen. Vi har kommit långt sett till hela landet när det gäller digitaliseringen i skolan, vilket ger oss en konkurrensfördel inför framtiden, fortsätter Siv Sjödin.

Håkan Byström, rektor, är inte lika positiv när han beskriver verkligheten. I den lilla skolan i Kalknäs på gränsen mellan Sollefteå och Kramfors kommuner, går det idag 35 elever.

– Inför fjolåret tappade vi två behöriga lärare, säger Byström. Nu har vi tre av fyra som ej är legitimerade. Vi har gjort om i strukturen när det gäller klassindelningen och gjort tre avdelningar.

Byström fortsätter:

– Vi har en pensionerad lärare på halvtid för de yngre barnen och som också har i uppdrag att stötta sina kollegor.

När P4 Västernorrland kommer på besök till skolan i Kalknäs möts vi av misstänksamhet.

– Du är ute för att få en så illa siffra som möjligt, säger Lotta Hanell som är på väg att skaffa sig behörighet.

– Den här skolan fungerar bra utifrån de förutsättningar den har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".