häst, ponny, hage
Ponny i hage. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Nytt förslag kan ge hästar rätt till hästsällskap

Helén Löfblad: Hästar är flockdjur och har behov av sällskap
1:06 min

Det kan komma krav på att hästar måste ha sällskap av andra hästar. Det framgår av ett förslag av nya föreskrifter från Jordbruksverket, som nyligen varit ute på remiss.

Idag står det i Jordbruksverkets regler att hästars behov av social kontakt ska tillgodoses och att det bör vara genom en annan häst. Men det finns inget krav på det, utan det har även varit godkänt att ha andra betande djur som sällskap.

– Enligt det nya förslaget ska hästar ha daglig kontakt med andra hästar, antingen utomhus i hage eller inomhus i stall, säger Helén Löfblad, länsveterinär på länsstyrelsen Västernorrland.

Hästar är flockdjur och Helén Löfblad välkomnar därför förslaget.

De behöver sällskap för att kunna vila.

– Hästar kommunicerar inte med andra betande djur på samma sätt som de gör med andra hästar. De behöver sällskap för att kunna vila, eftersom de har olika uppgifter. Någon vaktar och någon annan vilar, säger hon.

Remissvaren, där flera aktörer fått tycka till om förslaget, skulle vara inne i början av september och efter det har Jordbruksverket tid på sig att ändra i förslaget innan det träder i kraft. Förslaget är bara en del av flera förändringar som är på gång när det gäller hästhållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".