Sten-Ove Danielsson kommunalråd i Ånge.
Sten-Ove Danielsson kommunalråd i Ånge. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Ånge kommun vill locka tandläkare - plussar på 5000 på lönen

Sten-Ove Danielsson: Vi måste göra något
2:38 min

5000 kronor extra i månaden på den befintliga lönen från landstinget. Det vill Ånge kommun ge till nya tandläkare som väljer att jobba i Ånge eller Fränsta. Syftet är att få fler tandläkare till kommunen.

Det är svårt att rekrytera folk i Västernorrland - och särskilt till jobb som kräver lång akademisk utbildning.

I exempelvis Ånge har det varit svårt att rekrytera tandläkare. För att få bukt på det problemet vill Ånge kommun ge en bonus på 5000 kronor i månaden till de som väljer att jobba som tandläkare i Ånge och Fränsta. 

– Vi har tänkt att krydda landstingets erbjudande till tandläkare som är beredda att ta en tjänst i Ånge kommun. Vi känner att vi inte kan fortsätta med två tandläkare när det behövs fyra. Köerna växer och folk får inte gå på sin årliga undersökning. Vi måste göra någonting, säger Sten-Ove Danielsson. 

De här 5000 kronorna, gäller det bara de som ni nyrekryterar eller gäller det även de två som redan jobbar i kommunen?

– Nej, det gäller bara de som vi nyrekryterar. Det är ju ändå ett ställningstagande som man gör. Det här kommer ju också gynna de tandläkare som redan jobbar i kommunen. Det är ju en tuff situation att bara vara två tandläkare när det behövs fyra, säger Sten-Ove Danielsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".