Strokefinder testas på Sundsvalls sjukhus

0:34 min

Ett helt nytt sätt att upptäcka stroke och blödningar i hjärnan testas just nu på Länsjukhuset i Sundsvall. Det handlar om en så kallad strokefinder.

Tekniken har utvecklats på Chalmers (tekniska högskola) i Göteborg och det är Sahlgrenska Akademien som leder projektet. Den har tidigare testats för att upptäcka stroke. Nu har man tagit studien ett steg till och i Sundsvall ska tekniken testas för att se om den kan ersätta röntgen när patienter kommer med skallskador där man misstänker risk blödningar.

Strokefinder är en liten, bärbar maskin som man lägger in sitt huvud i.

– Den gör en mätning på under en minut med hjälp av microvågor, berättar Leif Israelsson, länsverksamhetschef vid Sundsvalls sjukhus. 

Studien i Sundsvall är inriktad på slag mot huvudet vid olyckor.

– Det vi hjälper till att ta reda på som en del i en ganska stor upplagd studie är om den här apparaten kan diagnosticera och hitta mindre blödningar i hjärnan efter en olycka. 

Mycket tyder redan på att tekniken fungerar och kan komma att ersätta skiktröntgen.

– Det går fortare, är billigare och patienten får mindre stråldos.

– En sån här maskin kommer nog finnas på varje akutmottagning i landet. Prismässigt kommer det inte vara några bekymmer, konstaterar Leif Israelsson, länsverksamhetschef vid Sundsvalls sjukhus. 

– Det är ett så självklart alternativ till röntgen, säger Leif Israelsson. 

Finns det några risker?

– Inte vad vi kan se. Den ger elektromagnetisk strålning, men det är förfärligt låga nivåer. Ungefär en hundradels så hög dos som är från en mobiltelefon till exempel, säger länsverksamhetschef Leif Israelsson.