Civilminister Ardalan Shekarabi utanför Kvarnbackens äldreboende
Civilminister Ardalan Shekarabi utanför Kvarnbackens äldreboende Foto: Freja Lantto Heldebro/Sveriges Radio

Civilministern besökte Ådalen

Civilministern: Vi ska ha en likvärdig välfärd i hela landet
1:54 min

Välfärdsfrågor var i fokus när civilminister Ardalan Shekarabi besökte länet.

Under måndagen besökte civilminister Ardalan Shekarabi Kramfors. Förutom ett stopp på Kvarnbackens äldreboende, träffade han kommunstyrelseordförandena och företagarföreningarna i Kramfors och Sollefteå där samtalet handlade om framtiden för Ådalskommunerna.

– Vi pratade om regeringens satsningar på kommuner och landsting. Ådalen har en väldigt fin utveckling när det gäller besöksnäringen och skogsindustrin. Där finns det förutsättningar att skapa ännu högre tillväxt och då krävs det en god samordning.

Hur ser den samordningen ut?

– Dels handlar det om att stärka resurserna till kommunsektorn så att kommunerna kan erbjuda en god service. Vi måste bryta centraliseringstrenden och stärka den statliga närvaron i hela landet, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Kramfors Jan Sahlén, så har kommunens befolkningssiffrorna stigit sedan fjolåret. Något som inte har hänt på många år. Kramfors kommun menar att det beror på antalet nyanlända som kommit till kommunen de senaste åren. Civilminister Shekarabi tycker att arbete är viktigt för att få människor att stanna i kommunen.

Hur ser vi till att träindustrin får bättre förutsättningar att växa?

– Det är viktigt att människor får en egen försörjning. Hur ser vi till att vi får en ännu större utveckling när det gäller besöksnäringen så att det skapas fler arbeten. Hur ser vi till att den skogsnära industrin, inte minst då träindustrin, får bättre förutsättningar att växa.

– Det är viktiga frågor för att det ska finnas jobb i den här delen av landet och det skapar också förutsättningar för att befolkningen ska fortsätta att växa, säger civilminister Ardalan Shekarabi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".