Josef Wiklund
Josef Wiklund, chef för polisen i Medelpad Foto: Billy Abraha/SR

Polisen om skolors arbete mot narkotika: Finns en osäkerhet

Josef Wiklund: Narkotikan är lättillgänglig
1:50 min

En del skolor i Sundsvall känner en osäkerhet om när man ska kontakta polisen i misstänkta narkotikabrott. Det säger Josef Wiklund, chef för polisen i Medelpad.

Det är mycket knark på gymnasieskolorna i Sundsvall. Skolor i kommunen har hört av sig till socialtjänsten och berättat att det här är ett växande problem, skriver Sundsvalls Tidning.

Det är inte bara alkohol på fester, det finns även narkotika.

Eleven Rebecka Jansson på Åkersvik håller med om att det är mycket narkotika i omlopp bland ungdomar. Hon har inte sett narkotika på skolan, men hon säger att det är ett vanligt inslag på många fester, och då handlar det främst om cannabis, säger hon.

– Det är inte bara alkohol på fester, det finns även narkotika, säger hon. 

Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är ganska sjukt. Det är ju många som kan falla för grupptrycket. Jag skulle inte göra det för jag kan säga nej, men jag vet att många inte har det självförtroendet och därför skulle kunna prova. Jag tycker att det är läskigt, säger Rebecka Jansson.

En osäkerhet bland skolor

Det finns en osäkerhet bland en del skolor i Sundsvall om när man ska kontakta polisen när det kommer till misstänkta narkotikabrott. Det säger Josef Wiklund, chef för polisen i Medelpad.

– Många skolor gör så gott de kan och jag har varit i kontakt med skolor som berättar att de jobbar förebyggande. Men sedan känner jag att det finns skolor som känner en osäkerhet om och när man ska ringa polisen. Jag träffar gärna skolor och pratar mer om det här, om vilket stöd som skolorna skulle vilja ha av oss, säger han och fortsätter:

– Jag upplever att de flesta inom skolvärlden som jag pratar med inte duckar för den här utmaningen, men samtidigt tror jag att det finns en osäkerhet bland en del om hur man ska hantera detta. 

Vad kan ni göra för att stötta skolorna i det här arbetet?

– För en tid sedan så bjöd jag inte rektorer i Sundsvalls kommun till ett samtal. Då visade jag upp en exempel från Västra Götaland, där har man skrivit en vägledning om när man ska kontakta polisen. Det tycker jag vore en intressant grej att fortsätta med. En annan sak som vi har gjort är att vi har haft narkotikahundar på skolorna. Det är ett sätt att kunna verifiera om vi har problem på skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".