Carina Ytterström står i P4 Västernorrlands foajé i en röd tröja och med ett långt halsband. I bakgrunden syns en fondvägg där Sveriges Radio står i Stora bokstäver. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Carina Ytterström Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Polisförbundet kritiskt mot civilanställningarna

Polisförbundet: Administratörer löser inte problemet
3:39 min

Polisen i region nord får anställa 25 civila utredare under en treårsperiod. Men Polisförbundet är skeptiska till beslutet.

Det står nu klart att polisen i region nord får anställa 25 civila utredare som en del i regeringens satsning på 7,1 miljarder på polisen under en treårsperiod. Men beskedet tas emot med skepsis från Polisförbundet.

– Jag tycker först och främst att man ska anställa poliser och se till att de som vi redan har i verksamheten inte slutar, säger Carina Ytterström, ordförande polisförbundet Västernorrland.

Om det kommer in fler utredare som hjälper till med att lösa brott, vad spelar det då för roll om några av dem är civila?

– För det första så är de inte utredare utan de börjar på ruta ett. De har inte gått någon utbildning vilket kommer att ta tid och sedan tar det några år för en utredare att bli varm i kläderna, säger Carina Ytterström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".