Närbild på polisens avspärrningsband vid en misstänkt brottsplats. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Hotad socialsekreterare i Örnsköldsvik får personskydd

Säkerhetsansvarig: Vi ser en ökande trend
1:38 min

I söndags kväll blev en kommunanställd hotad i sitt hem av en 25-årig man. Hon har nu fått personskydd. Den här typen av händelser blir vanligare, enligt säkerhetschefen på Örnsköldsviks kommun.

Det var i söndagskväll som en socialsekreterare blev hotad i sitt hem av 25-åringen. Två fönster slogs sönder och hennes man blev misshandlad av mannen, enligt anmälan till polisen.

Örnsköldsviks kommun ger nu kvinnan personligt skydd.

– Nu jobbar vi vidare med den här utvärderingen. Är det ett lämpligt skydd, eller behöver den ökas eller minskas? Det kommer vi prata om med både polisen och personen i fråga, säger Mats Renning, tillförordnad säkerhetsansvarig på Örnsköldsviks kommun.  

Det är ett ändrat synsätt i samhället som gör att det blir på det här viset.

Enligt jourhavande förundersökningsledare vid polisen har 25-åringen också hotat socialsekreteraren tidigare. Men det känner inte Mats Renning till. 

Enligt honom blir den här typen av händelser allt vanligare. 

– Vi ser en ökande trend och det är beklagligt, säger han. 

Vad kan det bero på? 

– Jag vet inte vad som kan ligga bakom. Det är väl ett ändrat synsätt i samhället som gör att det blir på det här viset, säger Mats Renning, tf säkerhetsansvarig vid Örnsköldsviks kommun.  

Finns det något mönster i vilka som blir hotade?

– Vi kan inte se att det är någon speciell grupp som man hotar, utan det är varierande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".