Flera läkare opererar under en njurtransplantation. Foto:  Manuel Balce Ceneta/AP/TT
1 av 2
Njurtransplantation. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Ulrika Ekblad och Christina Yttergård.
2 av 2
Ulrika Ekblad och Christina Yttergård har båda varit delaktiga i en njurtransplantation; en som givare och en som mottagare. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Människor dör i väntan på transplantation

Ulrika Ekblad: Han gav mig livet tillbaka
4:12 min

139 avlidna personer har än så länge i år hjälpt andra svårt sjuka genom att donera sina organ. Men det är inte tillräckligt. I dagsläget saknas 800 organ för att alla som behöver ska kunna få en transplantation.

Hittills i år har 27 personer dött i väntan på ett nytt organ.

Ulrika Ekblad var 20 år när hon fick reda på att hon hade en genetisk njursjukdom som sakta satte ner funktionen i hennes njurar. Hon fick leva med accelererande sjukdomssymptom under närmare tjugo år innan hon fick en ny njure.

Ulrika Ekblad fick sin njure genom att en bekant erbjöd sig att donera en av sina njurar till henne. 

– Han är en helt fantastisk person. Jag kunde känna mig orolig inför operationen men han var så lugn och trygg och fick mig att känna att allt skulle gå bra. Och det gjorde det, säger Ulrika Ekblad.

Nu har hon levt med sin nya njure i över tre år och blodtrycket har gått ner och hon har blivit mycket piggare. 

I Sverige utfördes förra året (2016) 786 organtransplantationer i Sverige och mer än hälften av dem var njurtransplantationer. Samtidigt saknas 800 organ till personer som behöver en transplantation. De allra flesta transplantationer sker med organ från avlidna personer. Men när det gäller njurar brukar man först och främst höra om det finns någon anhörig som kan tänka sig att donera en av sina njurar. 

Så var det också för Christina Ytterberg. Hennes brorsdotter hade nedsatt njurfunktion och behövde en transplantation. När pappan inte kunde transplantera sin njure så erbjöd sig Christina Ytterberg att donera en av sina.

– Det var självklart, säger hon.

Hon kände aldrig någon oro inför transplantationen för egen del. Däremot oroade hon sig för att det skulle uppstå komplikationer efter transplantationen så att njuren exempelvis skulle stötas bort. Men allt gick bra. 

I Sverige har vi ett donationssystem som bygger på att man aktivt måste gå in och registrera sig i Socialstyrelsens donationsregister för att säga ja eller nej till att donera sina organ och vävnader efter sin död. Och för att få fler att skriva in sin vilja i registret kör Socialstyrelsen varje år en nationell donationsvecka. Ulrika Ekblad är engagerad i Njurföreningen i Västernorrland och arbetar aktivt för att få fler att registrera sig i systemet.

– En del är nog rädda. Och många tror att deras organ inte kommer vara tillräckligt bra. Men det behöver inte vara så, och framför allt är det läkarna som avgör det, säger hon.

Behovet av organ 30 september 2017

Njure: 680 
Lever: 40 
Lever + njure: 2 
Hjärta: 30 
Lunga: 21 
Hjärta + lunga: 0 
Bukspottskörtel + njure: 6 
Bukspottkörtel: 4 
Cell-öar: 17

Källa: socialstyrelsen.se

Transplanterade organ 30 september 2017

Njurar: 338 (varav 79 från levande donatorer)
Lever: 135
Hjärta: 49
Lungor: 48
Hjärta + lunga: 0
Bukspottkörtel: 18
Tarm: 1
Cell-öar: 7

Källa: socialstyrelsen.se

Antal avlidna organdonatorer per år

2017: 139 (fram till den 30 september)
2016: 185
2015: 167
2014: 166
2013: 151
2012: 141
2011: 143
2010: 118

Källa: socialstyrelsen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".