Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tore Sjöström
Tore Sjöström och hunden Nisse. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Blinda Tore nekas taxi - måste åka kollektivt till sin stuga i Jämtland

Tore Sjöström: En rättvisefråga
1:19 min

Just nu pågår en översyn av reglerna kring hur färdtjänst och riksfärdtjänst fungerar. En som hoppas att det ska leda till att det blir bättre för de som måste resa är Tore Sjöström i Malstabodarna, utanför Matfors.

Hur fungerar riksfärdtjänst för dig? Hör av dig till reporter anna.ahlstrom@sverigesradio.se.

Tore Sjöström tappade synen helt för ungefär ett år sedan och vill nu åka till sin stuga i Ljungdalen, Jämtland, drygt 30 mil hemifrån. Men både kommunen och Förvaltningsrätten menar att han i huvudsak kan åka kollektivt till stugan, något som Tore Sjöström säger att han inte klarar av när han inte ser.

– Det innebär att jag ska åka taxi, tåg, två olika bussar och sedan taxi igen. Det är helt omöjligt för mig. Jag skulle bli sittandes i Brunflo tills polisen skjutsar hem mig.

Fyra byten

Att åka tåg, buss och taxi skulle alltså innebära fyra byten på vägen. Både Sundsvalls kommun och Förvaltningsrätten menar att Tore Sjöström kan resa med tåg och buss om han har ledsagare. Men det är här det blir problem, då Tore Sjöström inte får tag på någon som kan följa med honom. Vid resor inom kommunen hjälper kommunen till med ledsagare, men om du ska utanför kommungränsen måste du ordna det själv.

– Vanligt folk jobbar på dagarna, så jag känner ingen som kan följa med. Om det hade varit möjligt för mig att hitta en ledsagare hade vi tagit min bil och åkt till stugan.

Tagit hjälp av jurist

Som det ser ut nu kan inte Tore Sjöström ta sig till sin stuga. Efter avslagen har Leif Jeppsson, jurist från Synskadades Riksförbund engagerat sig i hans fall.

– Jag vill driva detta vidare eftersom det är en rättvisefråga, säger Tore Sjöström. 

Efter det att P4 Västernorrland träffade Tore Sjöström har hans avslag överklagats till Kammarrätten, men där har han inte fått något prövningstillstånd. Enligt juristen Leif Jeppsson är inte Tore Sjöströms fall unikt.

– Det är en tolkning som görs av lagen, där man konstaterar att om du är blind kan du åka tåg med ledsagare. Men man bryr sig inte om att personen inte har någon ledsagare, säger han.

Leif Jeppsson vill se att det blir tydligare hur lagen ska tolkas. Det största problemet är att kommunerna, och även förvaltningsrätterna, ofta hänvisar till att personer kan åka tåg eller buss om de har ledsagare, men tar inte hänsyn till att det är något som personen måste ordna själv.

– Man måste klargöra att det inte är tänkt att fungera så här. Att antingen ta bort passusen att riksfärdtjänst kan innebära tåg eller buss med ledsagare, eller klargöra att det bara ska gå att utnyttja det om personen ansökt om det.

Framtiden för riksfärdtjänst utreds

Anita Johansson har fått i uppdrag att utreda samordningen av särskilda persontransporter, där bland annat riksfärdtjänst och färdtjänst ingår. Det finns vissa problem kring hur det fungerar idag. Bland annat att det är olika regler runt om i landet och här kan det kanske bli tydligare i framtiden.

– Regeringen vill att vi ska försöka komma fram till ett tydligare regelverk. Vi tittar på om det är problem att det i vissa fall är regionalsamordning och att det i vissa fall är kommunerna som ansvarar för detta, säger Anita Johansson.

Men det ingen tanke att fler ska få möjlighet att åka taxi, vilket Tore Sjöström efterfrågar. Just denna utredning kommer inte heller att specifikt titta på hur det fungerar med ledsagning.

– Själva ledsagnings begreppet ingår inte direkt i utredningen, men finns i periferin runt lagstiftningen som rör färdtjänst och riksfärdtjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".